Taxa pe ambalaj duce la expozia prețurilor!

preturi_mari, cotidianul_agricol
preturi_mari, cotidianul_agricol

Început de an cu stângul! Producătorii din industria agro-alimentară se pare că nu au reușit să ajungă la nicio înțelegere cu Ministerul Mediului privind amânarea sau reducerea taxei pe ambalaj, care a fost majorat de la 65 de lei pe tonă la 2.000 de lei pe tonă, ajungând la 2 lei pe fiecare kilogram. Deoarece autoritățile vor aplica sancțiuni cgiar din 25 ianuarie, producătorii vor trebui să mărească prețurile pentru a face față noii valori a taxei. 

Majorarea taxei pe ambalaj pe care producătorii români din industria agroalimentară o au de achitat către Ministerul Mediului, din cauza faptului că Organizațiile de Transfer de Responsabilitatea (OTR – n.r.) nu și-au îndeplinit obiectivele de reciclare a amabalajelor utilizate de industrie va conduce nu doar la scumpirea cu 30% a alimentelor românești, dar foarte mulți producători vor pune lacătul pe ușă, întrucât taxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat este nejustificat de mare.

Liderii din industria alimentară au ieșit de la ședință așa cum au intrat, fără nici o promisiune de remediere a situației. În Legea 249/2015 nu garantează nimeni, chiar dacă producătorul a încheiat un contract valabil cu un OTR și OTR-ul nu și-a realizat obiectivele, cota de reciclare, nu garantează nimeni că va fi sancționat OTR-ul, ci doar va fi sancționat producătorul pentru diferența nereciclată.

Faptul că multe OTR-uri au fost descoperite cu foarte multe nereguli a condus ca în lunile noiembrie și decembrie să nu mai facă colectarea și selectarea deșeurilor și asta a condus, se pare la situația în care, cei penealizați să fie tot producătorii, care vor intrat în incapacitate de plată.

”Ei nu au făcut colectare și nici noi nu ne-am atins cotele de reciclare, iar în legislația actuală a mediului se prevede această suprataxă de 2 lei pe kilogram, deci 2.000 lei pe tona de ambalaj nereciclat. Este o sumă enormă, ținând cont de faptul că secotrul agroalimentar folosește foarte multe ambalaje care trebuiesc reciclate, în special sticlă și sticla fiind foarte grea va conduce chiar și la incapacități de plată și implicit la anumite insolvențe a unor firme din industria agroalimentară, ceea ce este revoltător”, avertizează liderul Pro Agro.

Sistemul de reciclare a ambalajelor din România, nu este un sistem viabil, iar de 10 ani de când a fost pus la punct acest sistem și-a demonstrat imposibilitatea de a funcționa.

Liderul Pro Agro a spus că va reveni cu o adresă către domnul prim-ministru Dacian Cioloș, care înțelege foarte bine eforturile pe care industria alimentară le face pentru a fi competitivă în piață. Așteptăm cât de urgent posibil să ne întâlnim și să explicăm poziția noastră, pentru că pe data de 25 ianuarie se vor stabili, prin obligații de plată emise de către Agenția Fondului de Mediu, această suprataxă de 2 lei. Va fi deja foarte târziu, iar producătorii care sunt de bună credință, o parte din ei se vor afla în situația de a nu mai putea să continue pentru că aceste sume nu le-au avut prevăzute în buget și sunt nejustificat de mari”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.