15 octombrie-ziua internațională a femeilor din mediul rural

Contribuția neprețuită a femeilor din mediul rural pentru dezvoltare

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural este celebrată la nivel mondial pe 15 octombrie, pentru a sublinia rolul crucial al femeilor în activitatea agricolă și nu numai.

În țara noastră, Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural a fost celebrată pentru prima oară în 1999, la Moieciu, județul Brașov. Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural -ANFMR fondată în anul 2012 a marcat de la înființarea sa această zi reprezentativă prin organizarea mai multor evenimente cu specific tradițional, în numeroase localități din țară.

Rolul crucial pe care îl au femeile în asigurarea sustenabilității gospodăriilor și comunităților din mediul rural, în îmbunătățirea mijloacelor de trai din mediul rural și bunăstarea generală este din ce în ce mai recunoscut. Femeile reprezintă o proporție substanțială a forței de muncă din sectorul agricol, contribuind atât la munca informală, cât și la realizarea celei mai mari părți a îngrijirilor neremunerate și a muncii casnice în cadrul familiilor și gospodăriilor din mediul rural. Acestea contribuie semnificativ la producția agricolă și la securitatea alimentară.

Femeile fermier pot fi la fel de productive și întreprinzătoare ca și omologii lor de sex masculin, dar sunt mai puțin capabile să acceseze terenurile, creditele, piețele și lanțurile agroalimentare de valoare înaltă și să obțină prețuri mai mici pentru culturile lor.

Barierele structurale și normele sociale discriminatorii continuă să limiteze puterea decizională a femeilor și participarea politică.