2020, un an școală pentru agricultori!

Agricultorii prezenţi la Orezu au ridicat multe probleme, unele foarte tehnice, reclamând totodată sincopele din legislație care le complică activitatea. Cu toate acestea, ei sunt optimiști și speră ca acest an să fie „învățătură de minte”.

Marin Nedu, fermier din localitatea Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, care administrează în jur de 1.700 hectare de teren agricol a ţinut să precizeze că anul 2020 este unul cu producţii extrem de mici.

“Este un an de excepţie. La mine în fermă situaţia este asemănătoare cu cea de la Orezu. La grâu şi orz, pe o suprafaţă de 800 de hectare producţia a fost zero. La floarea soarelui am obţinut 2 tone la hectar, datorită faptului că am semănat-o mai târziu şi am valorificat aversele care au venit pe parcursul lunii iulie. Porumbul l-am cultivat pe o suprafaţă de 500 hectare, iar media de producţie se situează tot la 2 tone pe hectar. Măsura care a avut ceva eficienţă a fost legată de reducerea densităţii. Nu ştiu de ce se exagerează la insistenţa furnizorilor de sămânţa cu creşterea densităţilor la 70.000 de plante la hectar. Vecinii mei care au însămânţat 70.000-80 000 de plante nu au făcut niciun bob de porumb.

În opinia mea, ar fi bine ca şi cercetarea românească să insiste mai mult asupra unor aspecte care vizează măsuri de conservare a apei în sol şi de protecţie vizavi de secetă, inclusiv eficienţa irigaţiilor. În acest an am avut o secetă extremă şi ar trebui să fie un an şcoală, adică să se analizeze de către cei competenţi eficienţa şi modul de organizare a irigaţiilor şi de aceasta legat comasarea terenurilor şi cadastrarea lor până la a face irigaţii. Irigaţiile sunt un subiect tabu de 30 de ani, cu mare valoare electorală. Sperăm ca de data aceasta să aibă şi ceva consistenţă reală, să vedem că într-adevăr se mişcă ceva.

Trebuie avut în vedere, după toate premisele, că şi anul 2021 va fi unul destul de greu şi fără sprijinul autorităţilor ar putea fi chiar o mare problemă. Solicităm Guvernului să acorde un sprijin care este binevenit pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Sunt foarte mulţi fermieri disperaţi la ora aceasta că nu ştiu ce să facă şi așteaptă ajutorul de la guvern pentru reluarea ciclului agricol. În caz contrar, vom avea iar un an dezastruos. La cât de greu este acest an și câte probleme au avut agricultorii de rezolvat, 2020 ar trebui să fie un an școală pentru toată lumea, inclusiv pentru cercetătorii români”, a mai declarat fermierul Marin Nedu.