Peste 10 mii de fermieri francezi au blocat traficul pe zeci de kilometri

După ce fermierii germani au blocat la începutul săptămânii trecute traficul în centrul Berlinului, în cadrul unor ample proteste organizate, după ce guvernul a anunţat un vast pachet de reformă destinat reducerii utilizării îngrăşămintelor chimice, pesticidelor şi insecticidelor în exploataţiile agricole din Germania, exemplul a fost luat şi de producătorii agricoli francezi.

La Paris și la Lyon, șiruri lungi de tractoare și peste 10 mii de fermieri au blocat traficul pe zeci de kilometri pentru a-și striga nemulțumirea față de veniturile din ce în ce mai mici și față de concurența neloială pe care o fac produsele importate.

Ministrul Agriculturii, Didier Guillaume, a declarat că „sprijină protestul şi nemulţumirile fermierilor”.

Agricultorii au cerut să fie ascultaţi şi sprijiniţi de membrii guvernului și chiar de președintele Emmanuel Macron  pentru că nu mai pot face față situației actuale și nici concurenței neloiale care vine din partea importatorilor.

Fermierii au pus presiune și pe marii distribuitori, care ar trebui să le ofere prețuri mai mari pentru produse.  Ei  au cerut,  de asemenea şi o revizuire a „planului de protecţie a insectelor” anunţat la începutul lunii septembrie. Acest program, rezultat al unui compromis între ministerele Mediului şi Agriculturii, prevede interzicerea utilizării erbicidului Glifosat începând din 2023, precum şi interzicerea erbicidelor şi insecticidelor în zonele „vulnerabile din punct de vedere ecologic”.

Franţa este cel mai mare producător agricol din UE şi cel mai mare beneficiar al subvenţiilor din bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC).