457 de mistreți morți din cauza Pestei Porcine Africane, în Belgia

Problemele Pestei Porcine Africane sunt departe de a se termina în sudul Belgiei. În prima săptămână a lunii februarie, mai mult de 50 de carcase noi infectate au fost raportate Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De asemenea, poliția belgiană a făcut, de asemenea, arestări legate de focar.

Între 29 ianuarie și 7 februarie, în total 52 de carcase au fost declarate ca fiind purtătoare de virusul pestei porcine africană (ASF). Cele mai multe animale, care se găseau toate în zona de kernel din provincia belgiană sudică a Luxemburgului, au murit de virus, conform celui mai recent raport către OIE.

Denis Ducarme, ministrul federal al agriculturii din Belgia, a indicat că sectorul porcilor din țara sa este acum „în criză” din cauza febrei porcine africane. Chiar dacă nu a fost infectat un singur porc domestic, prezența virusului a afectat prețurile de carne de porc: acestea au scăzut cu 20% din septembrie.

Recunoașterea crizei îi conferă ministrului oportunitatea de a aplica mai multe măsuri politice în anul următor, cum ar fi reducerea temporară a taxelor sau chiar scutirea. În plus, ministrul a decis să relaxeze regulile pentru transportul de porc.

În afară de sectorul de porc, industria de cherestea, precum și sectorul turismului simt dezavantajul izbucnirii ASF.