4,8 milioane pentru o campanie de consum de carne de iepure

Două asociații interprofesionale din Spania și Portugalia, INTERCUN și ASPOC, vor beneficia de o campanie de finanțare de 4,8 milioane de euro sprijinită de UE pentru promovarea consumului de carne de iepure pe aceste piețe.

Promotorii acestei campanii și-au propus ca la încheierea ei consumatorii să perceapă beneficiile consumului de carne de iepure. Spania este țara cu o producție de carne de iepure de 56.780 tone în 2017. În primul trimestru al acestui an, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a raportat o producție de 14.148 tone. Catalonia, Galicia și Castilla y Leon sunt provinciile care raportează cea mai mare producție de carne de iepure.

Cu toate acestea, consumul a scăzut de la 1,46 kg pe cap de locuitor în 2016 la 1,27 kg în prezent. Carnea de iepure este descrisă ca fiind ușoară, sănătoasă, nutritivă, echilibrată, versatilă și variată. Aceasta poate fi utilizată cu mai multe combinații precum, salată de vară, grătare sau orez. Malta este statul membru UE cu cel mai mare consum anual de carne de iepure, 3 kg pe persoană, urmat de Spania și Portugalia.

Un raport emis de Serviciul Alimentar și Veterinar al Comisiei Europene menționează o „scădere continuă” a consumului de carne de iepure în UE, care este legată de schimbările în obiceiurile de consum față de alimentele convenționale și de percepția crescută a iepurelui ca animal de casă.