Cum să îngrijim trandafirii

Toamna este cel mai potrivit ano­timp pentru îngrijirea optimă a trandafirilor, pentru că în acest se­zon sunt implicate atât tunderea lor, cât şi pregătirea pentru iarnă. Tunderea acestora se realizează deseori în februarie şi mar­tie, însă trandafirii cu flori mari trebuie tunşi în mod obligatoriu şi pe parcursul toamnei.

Tăiatul trandafirilor înseamnă de fapt toaletarea acestora, la fel cum se toaletează pomi sau arbuştii fructiferi pentru a nu li se rupe ramurile în urma apariţiei fenomenelor meteorologice (vânt, furtună, strat gros de zăpadă). La trandafiri, până şi chi­ciura poate avea efecte negative, rupând tulpinile sau afectându-le serios.

Tăierea de toamnă nu este substanţială, nu este drastică, dar scade talia tufei (până la 50 cm pentru trandafirii de tip tufă) şi scurtează suficient ramurile; nu şi la trandafirii urcători, la care ramurile se taie nu­mai primăvara. Toamna, trandafirii urcători trebuie pregătiţi pentru iarnă prin legarea ramurilor.

Tăierea trandafirilor este numai înce­putul dintr-o serie de acţiuni cunoscute de grădinari. Este nevoie ca plantele să fie muşuroite bine, ca să supravieţuiască în sezonul rece. Pasul doi este să se aplice un tratament fitosanitar minimal. De exemplu aplicarea unei soluţii pe bază de cupru (zeamă bordeleză). Diversele cicatrici de pe ramuri pot dezvolta boli speci­fice; soluţia pe bază de cupru face ca bo­lile specifice să nu mai apară.

Protejarea împotriva gerului înseamnă şi altceva. Termenul de muşuroire se tra­duce prin acoperirea bazei trandafirilor cu pământ afânat. Practica aceasta este cunos­cută, pentru că se întâlneşte şi la alte plante, nu numai la trandafiri. Pentru adăugarea de sol bine mărunţit, momentul op­tim, indiferent de tipul de trandafir, este sfârşitul lunii noiembrie.

După tăierile de toamnă, trandafirii se muşuroiesc aproximativ 30 cm, iar cei pi­tici aproape 15 cm. Trandafirii căţărători se vor lega de spalier. Trandafirii pe tulpină se vor proteja pe timpul iernii cu saci de pânză pe coroană, saci umpluţi lejer cu frunze, paie etc. Tulpina se leagă de un par în două sau trei puncte. Este foarte impor­tant să nu se folosească saci din plastic pentru că aceştia nu lasă să circule aerul.