8.521 de controale ANSVSA în unităţile din industria agroalimentară

În cursul lunii noiembrie 2018 Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 8.521 de controale în unităţile din industria agroalimentară. Au fost vizate cele care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

Controalele au urmărit aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 91 de amenzi în cuantum de 282.400 de lei.

Printre neconformitățile constatate și sancționate se numără: utilaje, ustensile, ambalaje de uz interior neigienizate, lipsă fişe de aptitudine personal, depozitarea necorespunzătoare, lipsa de termograme, stare de igienă neacceptabilă a spaţiilor, comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit etc.