Acces sporit pe piață în cadrul acordului TPP-11

Se așteaptă ca Australia să-și îmbunătățească competitivitatea la nivel mondial, deoarece Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), de asemenea, cunoscut ca TPP-11 este susceptibil de a reduce tarifele și de a oferi un acces semnificativ pe piețele cheie. Carnea de vită, carnea de porc, fructele, vinul și cerealele australiene ar putea beneficia de tratamentul preferențial și de noile măsuri de facilitare a comerțului prevăzute de CPTPP.

Membrii acordului sunt: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.

Potrivit unei evaluări a Parlamentului australian, CPTPP creează oportunități pe două piațe unde Australia nu are în prezent un acord de liber schimb, și anume Canada și Mexic. CPTPP creează primele acorduri de liber schimb pentru Australia cu Mexic și Canada, oferind exportatorilor australieni acces preferențial la două dintre economiile din top 20, la nivel mondial.

Eliminarea și reducerea tarifelor vor crea oportunități de exporturi pe o piață în valoare de aproape 4 miliarde de dolari. Tarifele japoneze de carne de vită vor fi reduse la 9% în termen de 15 ani, făcând exportatorii australieni mai competitivi decât exporturile din S.U.A.