Achim Irimescu, în vizită la sediul Ministerului Agriculturii din Teheran

O delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Achim IRIMESCU, reunind reprezentanţi ai cultivatorilor de cereale, seminţe şi ai crescătorilor de ovine din România, a efectuat o vizită oficială la Teheran (Iran), la invitaţia omologului iranian, Mahmoud HAJJATI, în perioada 18-21 septembrie 2016.

Vizita face parte din strategia mai ministrului Achim Irimescu de intensificare a schimburilor comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu. Din această serie au făcut parte vizite oficiale ale miniştrilor arabi în România (Iordania, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită) sau întâlniri cu ambasadori ai statelor din regiune (Turcia, Israel, etc).

Întâlnirea formală bilaterală româno-iraniană a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii din Teheran, la care, alături de ministrul Achim IRIMESCU şi delegaţia reprezentanţilor fermierilor, a participat şi preşedintele ANSVSA, Radu ROATIŞ. Delegaţia gazdă a fost constituită din ministrul iranian al agriculturii, Mahmoud HAJJATI, vice-miniştrii (secretarii de stat) şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil din domeniul creşterii ovinelor şi materialului săditor din Iran.

Ministrul romând a realizat o scurtă prezentare a sectorului agricol românesc, punctând oportunităţile de afaceri şi resursele financiare disponibile în cadrul programelor comunitare şi naţionale implementate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, invitând reprezentanţii fermierilor din delegaţie să prezinte părţii iraniene, la rândul lor, domeniul și date utile despre activitatea firmelor/exploatațiilor pe care le dețin.

Partea iraniană s-a arătat interesată de stabilirea unor relații de colaborare/parteneriale cu asociațiile din România, fiind discutate condițiile comerciale de pătrundere pe cele două piețe ale produselor românești și iraniene, precum și aspecte legate de exigențele sanitar-veterinare ale celor două state și de procedurile de plată, dat fiind faptul că Iranul nu deține bănci comerciale corespondente, ci o singură bancă națională.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții iranieni ai asociațiilor de profil s-au arătat interesați să exporte în România castraveți, pepene roșu, pești și produse piscicole, în vreme ce reprezentanții fermierilor români au prezentat potențialul de export la cereale, oi, floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui și semințe.

Pe parcursul celor trei zile au fost vizitate mai multe obiective, printre care o unitate de elită în domeniul reproducției animalelor, având ca activitate principală selecția, testarea si ameliorarea taurilor de reproducție, precum și o fermă integrată de creștere a bovinelor de lapte.

De asemenea, a avut loc o întâlnire cu organizatorii celui mai important târg de animale din regiunea Orientului Mijlociu, aceștia oferind fermierilor români oportunitatea de a participa la întâlniri „business to business” sau prin standuri de prezentare în cadrul evenimentului ce va avea loc în perioada 5-8 noiembrie 2016.