Agricultorii de sfeclă de zahăr olandezi doresc scutirea de la interdicția UE, privind pesticidele care dăunează albinelor

Agricultorii olandezi doresc să fie scutiți de interdicția UE, privind trei pesticide care dăunează albinelor și au cerut ministrului agriculturii Carola Schouten să facă campanie pentru obținerea derogării de la Bruxelles, potrivit Trouw.

Luna trecută, Comisia Europeană a interzis utilizarea a trei neonicotinoide care sunt dăunătoare insectelor, în special albinele sălbatice, dar agricultorii olandezi de sfeclă de zahăr spun că sunt esențiale pentru creșterea culturii lor.

Săptămâna trecută, ministrul agriculturii din Belgia urma să solicite o scutire de la interzicerea neonicotinoidelor pentru producătorii de sfeclă de zahăr din țară, a spus Trouw.

Ei susțin că sfeclă de zahăr nu produce flori care sunt atractive pentru albine și, prin urmare, cultura lor nu dăunează insectelor. La începutul acestei luni, grupul patrimoniului natural Natuurmonumenten a publicat un nou raport care arată că populația de insecte din Olanda a scăzut dramatic în ultimii 20 de ani. Raportul nu a făcut nicio concluzie fermă cu privire cauzele declinului puternic, dar a afirmat că metodele mai intensive ale agriculturii pot fi parțial responsabile.