AIPROM aniversează „100 ani de agriCULTURĂ în România”

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România organizează astăzi, 6 noiembrie 2018, evenimentul aniversar „100 ani de agriCULTURĂ în România” întru-un cadru festiv, la Palatul Cotroceni din Capitală.

În deschidere a luat cuvântul domnul Vasile Iosif, Președinte AIPROM, prezentând istoricul Palatului Cotroceni, reşedinţă a identităţii naţionale. La Cotroceni au avut loc numeroase evenimente istorice. În perioada Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, Cotrocenii au devenit un centru al unităţii României, iar în urma dotării şi modernizării, palatul a capătat statutul de reşedinţă oficială de nivel european”, a spus cu emoţie în glas Vasile Iosif.

Discursul domniei sale a continuat, subliniind importanţa agriculturii de a lungul timpului şi amintind vremurile de istorie ale agriculturii moderne în condiţiile unor mari provocări. Preşedintele AIPROM a dus în discuţie şi subiectul privind investiţiile susţinute în cercetarea agricolă, evidenţiind paşii pe care trebuie să-i parcurgă o substanță activă şi un produs pentru protecţia plantelor până la intrarea pe piaţă. „Putem afirma cu tărie că viaţă noastră este mai bună grație cercetării şi inovației”, a menţionat Vasile Iosif.

În intervenţia sa ulterioară, preşedintele AIPROM a prezentat o analiză a creșterii pieţei de produse de protecţia plantelor, subliniind că: „România face agricultură de performanță și are sansa să devină lider pe anumite culturi, cum ar fi porumbul!”

“Anul 2018 marchează o celebrare a formării națiunii, iar rolul nostru, al tuturor celor care credem în fermierul român, este de a ne uni forțele pentru construirea unei agriculturi moderne, care va contribui la dezvoltarea României. De aceea, ne dorim ca împreună, sub amprenta valorilor care ne unesc, să continuăm acțiunile care au la bază deschiderea spre dezbatere și comunicare transparentă, pentru a găsi soluții moderne care să susțină agricultura intensivă, dar durabilă, care protejează mediul înconjurător și resursele naturale. Este o onoare de a organiza, cu ocazia centenarului, evenimentul „100 de ani de agriCULTURĂ în România”, să sărbătorim împreună trecutul, să mulțumim prezentului și să stabilim căile de urmat pentru viitor”, a afirmat în finalul intervenţiei, preşedintele AIPROM, Vasile Iosif.

În continuare a luat cuvântul secretarul de stat MADR Alexandru Valentin Ţachianu, care a vorbit despre evoluţia agriculturii, datorată tehnologiilor moderne. “Agricultura de astăzi se bucură de hibrizi cu caracteristici generice excepţionale, adaptaţi condiţiilor pedoclimatice, de produse de protecţia plantelor care răspund atacului de boli şi dăunatori, dar şi de o tehnică modernă care vine în sprijinul fermierilor. Concluzia este că România a făcut progrese extraordinare în acest domeniu şi acest lucru nu face decât să ne dea speranţe pentru viitor”, a conchis oficialul MADR.

Temele intitulate “Momente cheie ale activității AIPROM în 2018” şi „AIPROM pentru agricultura românească”, care vizează printre altele proiectele şi priorităţile asociaţiei, au fost detaliate de Carmen Botez, Director Executiv al AIPROM.

Prezent la eveniment în calitate de reprezentant al membrilor titulari AIPROM, Dimitros Drisis, CEO Adama România, a avut o intervenție în care a menţionat că “toate activităţile desfăşurate în industria de protecţie a plantelor vin în sprijinul agriculturii.”

Vicepreşedintele AIPROM Pascal Cassecuelle a adus în discuţie riscurile pe care le au produsele de protecţia plantelor pentru siguranţa mediului şi a cosumatorului final, amintind în acest sens de proiectele AIPROM care vizează tehnicile de bune practici pentru utilizarea în siguranţă a PPP-urilor, aşa cum este sistemul de colectare SCAPA.

Despre dezvoltarea agriculturii sustenabile a vorbit Jean Ionescu, vicepreşedinte AIPROM, care a subliniat că trebuie să existe un echilibru în această evoluţie, iar soluţia o reprezintă inputurile moderne şi asimilarea lor în fermele din România.

Prezentarea rezultatelor studiului „Hrana în percepția românilor în 2018” a fost realizată de Laurențiu Asimionesei, Analist de Piață Stratesys.

Invitat special în cadrul evenimentului, domnul Lucian Buzdugan, Preşedintele C.A. al Agricost, a răspuns întrebării: „Cum reușesc fermierii români să facă față cerinţelor consumatorilor, utilizând tehnici moderne care să înlesnească productivitatea și sustenabilitatea în agricultură?”

Organizatorii au pregătit şi câteva surprize cu iz de istorie pentru invitaţi: filmul documentar „100 de ani de agricultură în România” realizat special pentru această ocazie, precum și o expoziție de pictură și fotografie, organizată cu ajutorul Muzeului Național al Agriculturii.