Alunul, o cultură de viitor

Plantațiile de alun nu sunt foarte răspândite la noi în țară, însă pot aduce fermierilor profituri la scurt timp după înființare, deoarece prețul alunelor este unul ridicat, însă investițiile nu sunt cu mult mai mari în comparație cu alte culturi. De asemenea, lipsa multor plantații de alun face ca piața să se împartă în mai puțini productori.

Înainte de plantare, terenul trebuie bine nivelat. Densitatea plantelor pe hectar este de 833 pomi în sistem clasic și 1333 în sistem intensiv, iar distanța între plante ar trebui să fie de 3-4 m între rânduri și 2,5 – 3 m, în funcție de forma de conducere.

Udarea se face astfel încât în perioada de vegetație umiditatea din sol să se mențină la 70-80% la o adâncime de 50-60 cm. Bolile care fac cele mai multe pagube în cultura alunului sunt mozaicul alunului, atrofierea lăstarilor, atrofia fructelor, bacterioze (Psanthomonas corylina), micoze (Cytospora corylicolaGleosporium coryliiPhyllactinia suffultta,   Monilinia fructiferaBotrytis cinerea). Dintre dăunători, trebuie să fim atenți în mod special la gărgărița alunelor (Balaninus nucum) și viermele alunelor (Mellissopus latiffereanus).

Culturile de alun se erbicidează și se tratează cu insecticide și fungicide de mai multe ori pe an.

Sursa: Basf Divizia Agro

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*