Ambasadorul SUA în România, E.S. Hans KLEMM, primit de Achim Irimescu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim IRIMESCU, l-a primit pe E.S. Hans KLEMM Ambasadorul SUA în România, la începutul acestei săptămâni. 

În timpul discuţiilor, diplomatul american a explicat că priorităţile Ambasadei SUA sunt promovarea securităţii, a statului de drept şi a prosperităţii celor două ţări şi a remarcat că există multe elemente de interes comun în ce priveşte agricultura. În acest sens, Ambasadorul SUA a menţionat că trebuie avută în vedere intensificarea schimbului de experienţă între instituţiile academice pe domeniul cercetării agricole, precum şi îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.

Ministrul Achim Irimescu a prezentat câteva dintre priorităţile pe care şi le-a propus pentru mandatul său, respectiv simplificarea tuturor procedurilor pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene şi pentru aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC) şi a Politicii Comune de Pescuit, restructurarea cercetării, stimularea fermelor mici să se asocieze şi să producă pentru piaţă.

Fondurile comunitare importante de peste 20 mld. euro aferente sectorului agricol românesc ar trebui să ofere operatorilor noștri o șansă reală în creșterea competitivității și a accesului pe piață. În contextul interesului general al țării noastre de a crește productivitatea și de a consolida poziția economică a industriei agroalimentare, ministrul Irimescu a subliniat importanţa colaborării cu Statele Unite ale Americii, în ce priveşte schimbul de experiență privind managementul fermei.

„România este o ţară cu produse de foarte bună calitate, realizate mai ales în ferme de dimensiuni reduse. Know how–ul dumneavoastră poate aduce plus valoare în crearea de cooperative”, a afirmat ministrul Agriculturii.

În cadrul întâlnirii, Achim Irimescu i-a prezentat Ambasadorului SUA cele două componente avute în vedere de Guvernul român: proiectul legii cooperației ce vizează facilităţi fiscale pentru cei care se asociază și programul „Primul tractor/utilaje agricole”, iniţiativă a Ministerului Finanțelor Publice menită să stimuleze asocierea producătorilor agricoli.

O altă temă abordată s-a referit la importanța acordului (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) aflat în negociere între UE și SUA care poate atrage investiții importante și în sectorul agricol românesc și impulsiona schimburile comerciale dintre cele două țări.

E.S. Hans Klemm a apreciat că dezvoltarea relaţiilor bilaterale ar permite o mai bună promovare de ambele părţi. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a prezentat Ambasadorului Statelor Unite ale Americii şi proiectul privind constituirea corpului ataşaţilor agricoli în cadrul ambasadelor României din diferite ţări ale Uniunii Europene şi în ţări terţe, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

A fost de asemenea menționat interesul părții americane de a organiza o vizită oficială în cursul anului 2016, întâlnirile cu oficiali din cadrul Departamentului pentru Agricultură, reprezentând cea mai bună oportunitate pentru punerea în practică a celor discutate.