Antracnoza la cultura de spanac

Antracnoza (Colletotrichum spinaciae) este prezentă în majoritatea ţărilor unde se cultivă această specie, fiind mai păgubitoare la culturile semincere. Atacul poate apărea pe organele aeriene ale plantei, mai ales pe frunze. Pe acestea se formează pete mici, măslinii, umede, de formă neregulată, cu marginile uşor proeminente, care se pot extinde. În condiţii favorabile bolii, acestea pot să se unească, ocupând suprafeţe mari din limbul frunzei. La suprafaţa petelor se pot observa cu uşurinţă, puncte mici, fine, negre, care sunt fructificaţiile asexuate ale ciupercii – acervulii.

Frunzele puternic atacate, se pot îngălbeni şi usca în întregime. Pe tulpini şi peţiolul frunzelor apar pete alungite cenuşii. Atacul poate trece şi pe seminţe, pe suprafaţa cărora apar pete negre.

Ciuperca formează pe frunze, tulpini uneori şi pe seminţe, acervuli care conţin conidii curbate, lungi de 2,5-4 x 13-29 micrometri. Printre conidii, se găsesc peri ţepoşi, bruni, mai groşi la bază, mai subţiri la vârf. Ciuperca rezistă de la un an la altul, sub formă de conidii în resturile vegetale şi sub formă de miceliu în plantele semănate toamna, sau în sămânţă. în timpul vegetaţiei se răspândeşte prin conidii. Apariţia şi evoluţia atacului sunt favorizate de vremea călduroasă (temperatura peste 20°C) şi umedă.