Atenție la mană la culturile de tomate, vița de vie sau cartof!

Odată cu venirea ploilor, se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea agenților patogeni ce produc mănări, pătări sau alte boli la culturile de legume, vița de vie, cartof, etc. din câmp.

De asemenea, mana este prezentă și la culturile de tomate din solarii, iar prevenția este cel mai bun mijloc pentru a limita și stopa atacul acestor agenți patogeni. Dacă nu se intervine cu măsuri de combatere, pierderile de producție pot fi parțiale sau totale. Nu este suficient să se aplice un tratament, important este și timpul optim de aplicare.

Fungicidele recomandate de specialiştii Alcedo sunt: MANOXIN MIX și MANOXIN COMBI.

MANOXIN MIX este un fungicid cu o formulare specială, care are în compoziție două substanțe active (metalaxil 8% + mancozeb 64%). Produsul exercită o dublă activitate – de contact și sistemică și are acțiune atât preventivă, cât și curativă. Prin intermediul componentei sale sistemice (metalaxil), foarte mobilă în plantă, produsul asigură o bună protecție atât a vechilor, cât și a noilor creșteri survenite după aplicarea tratamentului. Mancozebul, prin acțiunea să de contact, inhibă germinarea sporilor ciupercilor patogene care produc mana (Oomycetes).

MANOXIN COMBI (metalaxil 8% + cupru din oxiclorura de cupru 40%) este un fungicid cu dublă activitate, de contact și sistemica, ce are atât acțiune preventivă, cât și curativă. Metalaxilul, prin mobilitatea sa în plantă, asigură o bună protecție și noilor creșteri pe o perioadă de maxim 14 zile, iar oxiclorura de cupru (componentă de contact), prin acțiunea preventivă, conferă protecție împotrivă noilor infecții, prin formarea unui strat protector pe suprafață plantei. Totodată, cuprul prezintă și proprietăți bactericide.