Austria a votat interzicerea folosirii glifosatului

Parlamentul de la Viena a votat, la începutul săptămânii, un amendament de lege care interzice complet folosirea glifosatului pe teritoriul naţional, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care interzice acest erbicid. Majoritatea deputaţilor au votat în favoarea amendamentului propus de social-democraţi, în virtutea căruia, „punerea pe piaţă” a produselor pe bază de glifosat este „interzisă în numele principiului precauţiei”.

Interdicţia este considerată de susţinătorii utilizării glifosatului în agricultură drept contrară reglementărilor europene pentru că există o licenţă pentru folosirea glifosatului pe teritoriul UE reînnoită de executivul european în 2017 şi valabilă până în decembrie 2022.

În noiembrie 2017, Uniunea Europeană a reînnoit aprobarea pentru utilizarea glifosatului timp de cinci ani. Folosirea acestui erbicid controversat, considerat periculos și cancerigen, nu a fost interzisă nici în Franța, deși președintele Franței, Emmanuel Macron s-a angajat să-l interzică în Franţa până în anul 2021.

Totuşi folosirea lui în limitele tehnologice prescrise rezolvă anumite probleme în tehnologia de cultură. Glifosatul este în prezent o soluţie eficientă şi acceptabilă ca preţ, cu o singură aplicare. Conform producătorilor agricoli, alternativele care se găsesc acum în piaţă sunt mult mai costisitoare şi chiar mai dăunătoare mediului, fiind necesare un număr mai mari de aplicări. De altfel, erbicidul este subiectul mai multor procese în Statele Unite în legătură cu suspiciunile că substanţa ar creşte semnificativ riscul îmbolnăvirii de cancer. Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului, o agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a clasificat glifosatul drept „probabil cancerigen” în 2015.