ANPA va trebui să returneze Uniunii Europene banii alocaţi construirii bursei de peşte de la Tulcea!

Conform ministrul agriculturii, Adrian Oros,  Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene o sumă de 14,9 milioane de lei, aferentă unui proiect cu finanţare europeană al cărui scop era crearea unei burse de peşte la Tulcea, a declarat Potrivit acestuia, Comisia Europeană a notificat MADR cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a deficienţelor înregistrate în implementarea proiectului.

„În 22 martie s-a inaugurat bursa de peşte. Practic, ce se dorea cu această bursă de peşte? Să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuia să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-au constat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării. Apoi, deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. A venit din partea comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei”, a spus ministrul Adrian Oros.

Noul şef de la MADR a cerut corpului de control pe care îl coordonează să efectueze verificări cu privire la proiectul din Tulcea.

“Când auditul se va termina, pentru că am trimis şi noi corpul de control, să vedem ce s-a întâmplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume şi pentru aceste investiţii făcute, în opinia noastră, prost, să vedem cum putem salva ideea. Ideea este generoasă, de a avea o bursă de peşte şi de a stimula producţia de peşte care este în România, pentru că noi deocamdată cumpărăm de afară cam 85% din consumul de peşte”, a mai adăugat ministrul agriculturii.

El a susţinut că în acest proiect era prevăzută şi achiziţia unui elicopter pentru ANPA, însă procedura de licitaţia a fost sistată.