BASF a prezentat 3 produse noi pentru protecția viței de vie: Sercadis®, Delan® Pro și Soriale® LX

Concursul „Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, a ajuns la cea de-a treia ediție. Înainte de ceremonia de premiere, participanții au avut, însă, ocazia de a vedea cele mai noi produse BASF omologate pentru protecția culturii de viță de vie. Este vorba despre Delan® Pro, Sercadis® și Soriale® LX. Cu ajutorul acestora și al unui plan de tratamente bine structurat, viticultorii pot nu doar să țină la distanță agenții patogeni ci, mai ales să evite apariția formelor de rezistență.

„Dacă vorbim de noul produs Sercadis®, acesta constituie, alături de bine cunoscutul Vivando®, o verigă puternică în combaterea făinării. Cât despre prevenirea și combaterea manei la vița de vie, celelalte două produse lansate pe piața din România, Delan® Pro și Soriale® LX, au la bază substanțe active inovatoare, fosfonații de potasiu, care beneficiază de un nou mod de acțiune. Practic, acesta induce un mecanism de autoapărare a plantei împotriva agenților patogeni din exterior. Vorbim aici de un nou mod de acțiune ce face ca planta să lupte din interior cu armele cu care a înzestrat-o natura”, a spus Robert-Ionuț Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole din cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor.

Președintele juriului primei etape a concursului, Georgel Costache, a explicat sistemul de punctaj și modalitatea de apreciere a probelor de vin evaluate la Odobești:

„Evaluările au fost făcute de degustători experți ai ADAR. Am aplicat sistemul de punctaj folosit de Organizația Internațională a Viei și Vinului, până la 100 de puncte, cu eliminarea notei maxime, respectiv minime. Apoi am făcut media aritmetică a celorlalte note. Această medie a fost, de fapt, nota finală pe care a primit-o fiecare probă de vin evaluată. Am apreciat în primul rând limpiditatea și aspectul, unde un degustător a putut acorda maximum 15 puncte. Apoi, din punct de vedere olfactiv, s-au apreciat tipicitatea, intensitatea și calitatea, unde se puteau acorda maximum 30 de puncte. Din punct de vedere gustativ, s-au apreciat intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea, iar un degustător a putut oferi maximum 44 de puncte. În final, a urmat o evaluare globală, unde un degustător a putut acorda maximum 11 puncte.”

Ce vinuri s-au calificat în finala națională

Interesul și notorietatea tot mai mari de care beneficiază concursul BASF s-au văzut și la debutul acestei ediții. Nu mai puțin de 111 probe au fost înscrise pentru evaluare în prima etapă regională. Important, totodată, este că s-au regăsit atât participanți care au venit pentru prima dată în 2018, cât și viticultori care marchează deja cea de-a treia prezență în cadrul manifestării. Dintre toate acestea, juriul Asociației Degustătorilor Autorizați din România a ales 9 probe finaliste, câte trei din fiecare categorie: roșu, alb, rosé.

Două dintre cele trei vinuri finaliste, la categoria vin roșu, au fost produse de viticultori aflați pentru prima dată la acest concurs de vinuri. Pe primul loc s-a clasat un cupaj de Fetească Neagă, Cabernet Sauvignon și Merlot. Vinul, denumit „Poem”, a fost produs în 2016, de SC Agroindustriala Bucium SA. A fost urmat de un Cabernet Sauvignon, din 2017, demisec, produs de Crama Vingex Cotești. Pe locul trei s-a clasat o Fetească Neagră din 2015, obținută de Domeniile Panciu. Nu mai puțin de 26 de probe de vin s-au luptat în această categorie.

Aflați la prima participare, cei de la Domeniile Panciu (SC Natura SRL), au impresionat și la categoria vinurilor albe, pe care au câștigat-o cu un Sauvignon Blanc, din 2016. Pe locul doi s-a clasat o Fetească Albă, obținută anul trecut de cei de la HD Wines SRL. Ultimul finalist din categoria vinurilor albe este un Traminer demisec, din 2016, de la SC MDT Agricol SRL. În categoria vinurilor albe au fost înscrise un număr de 68 de probe.

Ultima categorie, a vinurilor rosé, a fost câștigată de un Cabernet Sauvignon, obținut în 2017, de SC Tenuta Odobești SRL. Pe locul următor s-a clasat o Fetească Neagră, tot din 2017, de la Domeniile Viticole Huși. Ultimul loc pe podiumul etapei regionale de la Odobești a fost ocupat de o Busuioacă de Bohotin, din 2016, demidulce, prezentată de SC Agroindustriala Bucium.

 

Sursa: www.agro.basf.ro

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*