Beneficiile fructelor şi legumelor consumate de sărbătorile de iarnă

Unele fructe şi legume de toamnă au proprietăţi magice pentru piele, fiind excelente pentru a fi folosite în tratamentele naturale. Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a ne vitaminiza şi a ne întări imunitatea, înaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătatea organismului.

Consumate ca atare sau în salate, sunt ideale pentru a reface resursele de energie şi pentru a preveni infecţiile şi afecţiunile aparatului respirator şi circulator. De aceea se spune că toamna este momentul perfect pentru a ne bucura de roadele pe care natura le are de oferit, dar şi cel mai bogat anotimp al anului, generatorul multor resurse naturale extrem de benefice. Sigur, pe lângă bucuria gustului, bogăţia din acest sezon oferă şi ingredientele cele mai bune pentru menţinerea frumuseţii.

Dovleacul, un puternic antioxidant

Ca şi varza, dovleacul este o bogată sursă naturală de vitamine A şi C, un puternic antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii premature din cauza radicalilor liberi. Dovleacul are beneficii de reechilibrare a nivelului de sebum, ajutând tenul gras predispus la acnee. Este şi un excelent exfoliant natural, având enzime naturale care ajută la dizolvarea celulelor moarte, oferind rezultate imediate.

Varza şi ardeiul sunt bogate în vitamina C

Cele două alimente naturale ocupă primele locuri în topul legumelor bogate în vitamina C, un puternic antioxidant natural, care ne fereşte de răceli şi alte infecţii ale aparatului respirator. Varza conţine şi foarte multe fibre, oferind  protecţie tractului digestiv şi prevenind constipaţia. Ardeiul gras, pe de altă parte, este o sursă bogată de vitamine E şi B6. În ardeiul iute se găseşte o altă substanţă miraculoasă, capsaicina,un compus vegetal care scade colesterolul rău şi ţine sub control diabetul, reduce durerea şi inflamaţia.

Morcovii au efect anticancerigen

Morcovii sunt binecunoscuţi pentru rolul lor benefic asupra vederii, dar şi  antitumoral. Studiile cercetătorilor au demonstrat ca aceste legume scad cu 30% riscul apariţiei cancerului de plămâni, de sâni şi de colon, mulţumită unui pesticid natural care intră în componenta lor, numit falcarinol.

Măslinele şi migdalele, cea mai bună sursă de vitamina E

Atât măslinele, cât şi migdalele conţin surse importante de vitamina E, indispensabile sănătăţii şi frumuseţii tenului,a părului şi a unghiilor. Consumate zilnic pe stomacul gol, migdalele îmbunătăţesc memoria.

Cartofii şi fasolea conţin vitamina B6

Fasolea are foarte multe proteine, dar şi vitamina B6, care întăreşte sistemul imunitar. Vitamina B6 se găseşte şi în cartofi şi oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, întărind şi sistemul nervos.

Nucile sunt benefice pentru artere şi sănătatea inimii

Bogate în grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf şi arginină, nucile menţin arterele flexibile şi inima sănătoasă. Consumul regulat de nuci oferă cea mai bună protecţie cardiovasculară pe termen lung. Ele conţin  Omega 3, acizi graşi nesaturaţi esenţiali pentru organism, cu rol important în scăderea colesterolului.

Perele stimulează producerea de colagen

Sursă de vitamina C, perele luptă împotriva radicalilor liberi, stimulează producerea de colagen, oferind luminozitate şi un aspect mai tânăr. Mineralele pe care le conţin perele sunt, de asemenea, o modalitate foarte bună de a echilibra pH-ul pielii.

Prunele, benefice pentru ficat

Consumate proaspete, prunele decongestionează ficatul şi stimulează funcţiile nervoase. Ele au totodată proprietăţi diuretice şi de detoxifiere. În medicină tradiţională prunele sunt folosite pentru a trata inflamarea splinei.

Merele, o sursă bogată de vitamina C

Merele nu numai că sunt o sursă bogată de vitamina C, dar au şi proprietăţi astringente. Prin urmare, merele pot ajuta la micşorarea porilor, creând o piele netedă. Şi, ca sursă naturală de acizi alfa-hidroxi, merele ajută la obţinerea unui ten mai luminos. Toate aceste calităţi fac merele benefice pentru tenul gras şi predispus la acnee. Merele sunt excelente pentru curăţarea sângelui de grăsimi, scăzând colesterolul rău. Totodată, ele conţin vitamine care tonifică nervii şi muschii. Consumul de mere scade riscul infecţiilor intestinale, reumatismului si afectiunilor bronsice.

Strugurii oferă beneficii anti-inflamatorii

Uleiul din seminţe de struguri este bogat în polifenoli, care oferă beneficii anti-inflamatorii. De asemenea, are o concentraţie mare de beta-caroten şi vitamine D, C şi E, care asigură o protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi. Este un ingredient natural excelent ce poate încetini semnele de îmbătrânire, oferind în acelaşi timp protecţie împotriva daunelor aduse mediului.

Strugurii negri, cei mai bogaţi în antioxidanţi

Aceste fructe sunt o adevarată minune a naturii, conţinând vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodată, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai conţin cantităţi importante de aminoacizi, acid tartric şi citric. Ei sunt cei mai bogaţi în antioxidanţi, în coaja lor găsindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista în vegetale. Acest antioxidant ne protejează de cancer, de boli cardiovasculare, dar şi de maladii degenerative.