Buletin de avertizare pentru protecţia culturilor de cereale păioase

Autoritatea Naţională Fitosanitară prin Direcţia Fitosanitară- Oficiul Fitosanitar Bistriţa-Năsăud a emis un buletin de avertizare pentru protecţia culturilor de cereale păioase

CULTURILE DE CEREALE  PĂIOASE ( grâu, orz, ovăz, secară ) se vor trata împotriva bolilor foliare şi de spic cu:  ORIUS 25 EW – 0,5 l/ha  sau AMISTAR (MIRADOR 250SC – a doua denumire comercială) 0,75-1,0 l/ha sau TOPSIN 70 WDG – 1 kg/ha  sau FALCON PRO 0,6-0,8l/ha.

Tratamentul se va efectua până  la faza de înspicare a cerealelor.

Pentru combaterea gândacului bălos ( Lema melanopa ) din culturile de cereale păioase se va folosi unul din urmatoarele produse: CALYPSO 480 SC – 0,08 l/ha sau  FASTER 10 CE – 0,1 l/ha.

Tratamentul se va efectua la apariţia larvelor şi se va complexa cu tratamentul pentru  boli foliare şi de spic.

SFECLA DE ZAHĂR, SFECLA FURAJERĂ, GULIILE, VARZA, RIDICHIILE, INUL şi CÂNEPĂ se vor trata împotriva puricilor cu: KARATE ZEON – 0,015% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau DECIS EXPERT 100 EC 62,5-75ml/ha.

Tratamentul se va efectua la apariţia puricilor pe plante.

Recomandări importante :

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului îinconjurător !

  • Produsele se solubilizează separat, se omogenizează şi apoi se pulverizează.
  • Resturile de soluţii sau apă rezultată în urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă în apropierea apelor de suprafaţă, şanţuri etc.
  • Este interzis păşunatul  sau folosirea ierbii în hrana animalelor din livezile tratate  timp de 14 zile.
  • Executarea tratamentului se realizează pe timp liniştit fără vânt. Nu aplicați tratamentul dacă viteza vântului este mai mare de 4-5 m /s.
  • Citiţi cu atenţie eticheta produsului pe care îl folosiţi!
  • La realizarea amestecurilor se verifică compatibilitatea pesticidelor, fizică şi chimică.
  • Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI.