Călinul sau bulgăraşul de zăpadă un arbust ornamental cu importante propietăţi medicinale

Viburnum opulus este un arbust decorativ care face parte din familia Caprifoliaceae. El creşte sub formă de tufiş bogat şi puternic ramificat. Denumirea populară românească a acestui arbust ornamental cu creștere rapidă este Călin. Această specie este foarte apreciată datorită înflorescențelor globulare mari, de culoare albă. Perioada de înflorire este în lunile mai-iunie iar florile nu fac fructe. Toamna și frunzele sunt decorative datorită culorii roșcate pe care o capătă. Planta are o mare putere de adaptare, crescând în aproape orice fel de sol dacă este așezată la soare și dacă este udată cu moderație.

Arbustul se cultivă în pământ moderat fertil, umed, dar bine drenat, în plin soare sau într-o zonă umbrită parţial. Florile sale sunt fie sub formă de bulgăraşi (de unde şi denumirea mai puţin oficială de „bulgăre de zăpadă”), fie plate, ca la hortensie. Tufa de călin are formă rotunjită sau dreaptă, ajungând până la 1-2 metri înălţime, după câţiva ani de la plantare. Călinul crește în special în zona de câmpie, prin păduri, liziere, tufărișuri, dar poate fi văzut și în regiunile deluroase până sus, la munte. Când este tânăr, călinul are scoarța netedă, verde-cenușie. La maturitate, scoarța devine cenușie, poroasă și cu crăpături.

Pentru uz medicinal se folosește scoarța care se recoltează primăvara, înainte ca planta să înflorească, atunci când seva începe să circule mai intens. Din trei kg de coajă proaspătă se obține un kg de produs uscat. Coaja de călin se folosește în industria de medicamente, la prepararea unor extracte cu acțiune calmantă și hemostatică. Preparatele obținute din scoarța de călin sunt diuretice, astringente, antispastice, antiinflamatoare, hipotensive și sedative asupra sistemului nervos. Având proprietăți sedative, extractele de călin calmează crampele musculare și contribuie la destinderea întregului organism în condiții de stres ori emoții puternice. Ajută la întărirea inimii și previne infarctul. Datorită acțiunii astringente, reduce pierderile excesive de sânge la menstruație.