Câmpul experimental de la Drajna, o adevărată expoziţie în aer liber doreşte să arate care este potenţialul de producţie al hibrizilor din portofoliul Saaten Union şi Rapool

Directorului general Mihai Miriţescu şi-a exprimat părerea de rău că fermierii şi specialiştii nu au mai putut participa anul acesta la “Sărbătoarea Câmpului” din cauza pandemiei COVID- 19. Totodată, liderul companiei a ţinut să precizeze că este un an agricol greu din punct de vedere al condițiilor climatice, însă, ca de fiecare dată, genetica Saaten Union nu a dezamăgit, iar câmpul demonstrativ de la Drajna arată superb pentru condițiile din această zonă.

“Plantele sunt supuse unui șoc termic, respectiv efectului cumulat de secetă și variaţiilor de temperatură între noapte şi zi. Chiar şi în aceste condiții de stres, hibrizii din platforma genetică demonstrativă Saaten Union arată extraordinar. Pe lângă hibrizii consacrați avem unii în testare în cadrul Institutului de Testare și Înregistrare a Soiurilor București, dar și mai multe noutăți – ameliorare Saaten Union, în premieră în câmpul demonstrativ de la Drajna.

Rezultatele se observă pentru că noutățile sunt focusate pe elementele deficitare din această zonă și anume, toleranța la secetă și rezistența la șocurile termice. Faptul că loturile demo arată atât de bine și au producție demonstrează că hibrizii sunt bine adaptați acestor condiții dificile de climă. În urmă cu 4 ani, când am preluat funcția de director general al Saaten Union, am scos din portofoliu mai mulţi hibrizi la floarea-soarelui și porumb, considerați învechiţi. A fost o strategie destul de riscantă, pentru că erau hibrizi care se vindeau foarte bine. Am început însă promovarea hibrizilor de genetică nouă și vânzarea lor, ceea ce a adus plusvaloare culturilor agricole.

Astăzi, genetica Saaten Union este una de top, fiind solicitată la export în ţări precum: Rusia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Franța şi Gemania. Avem hibrizi destinaţi exportului, ceea ce înseamnă că sămânţa produsă în România pleacă în toate aceste ţări. Este important de ştiut că genetica trebuie reîmprospătată după 5-6 ani de cultivare, având în vedere că durata unui hibrid este de maximum 10 ani, din care 2 ani lansarea, 5-6 ani de top şi 2 ani de menţinere şi declin. Aici, la Drajna, se poate vedea practic întreaga gamă de hibrizi din portofoliul nostru şi îi sfătuiesc pe fermieri să aleagă ceea ce li se potriveşte în zonele lor de cultură, pentru că toți cei care au testat genetica Saaten Union şi Rapool au revenit ulterior, fiind extrem de mulţumiţi de rezultate.

Evenimentul din acest an este prima manifestare de acest gen a celor două companii Saaten Union şi Rapool. Chiar şi în aceste condiţii, am vrut să păstrăm tradiția de a lansa noile produse din portofoliu. Doresc să subliniez, fără falsă modestie, că portofoliul companiei este cel mai vast din piață. Practic, avem cele mai multe produse în portofoliu, vorbim de soiuri de grâu, orz pe două rânduri, orz pe șase rânduri, orzoaică, triticale, secară, grâu durum, dar și hibrizi de grâu și culturi verzi, un material semincer de înaltă calitate pentru ca fermierii să poată obţine performanţele dorite.

Şi în acest an avem foarte multe culturi, dar și multe noutăţi. Totodată, deţinem în platformă loturile tehnice semănate la densităţi diferite. La rapiţă am ales hibridul Franklin, la grâu, Centurion, iar la orz, SU Ellen. Este important faptul că soiurile noastre de cereale păioase – grâu şi orz – se pot semăna la o densitate mai mică, chiar şi în condiţiile acestui an, formând 10-12 fraţi conform experimentului de la Drajna. Semănatul la densităţi de peste 200 kg/ha nu avantajează cultura. La această densitate şi în condiţii normale de temperatură se formează doar unul sau doi fraţi. Fermierul cheltuie prea mult şi sămânţa nu îşi atinge scopul. La o densitate mai mică se observă vorbim de 7 sau 8 fraţi fertili, care au şi spic. Densitatea de 160 kg/ha este una eficientă. Putem spune că în loturile de la Drajna, zicala “Rarul umple carul” se adevereşte.

Ce se întâmplă în condiţii de număr mare de plante pe metru pătrat? Vorbim de o evaporaţie mult mai mare, ceea ce sărăceşte câmpul mult mai repede. De aceea, o densitate mai redusă favorizează cultura chiar şi în condiţii de secetă. În condiţii de ploi, o densitate mare îmi determină apariţia mult mai rapidă şi puternică a bolilor. Din acest motiv, recomand fermierilor şi la cultura de consum să semene în benzi, cu distanţă pe roţile de tractor, pentru că pe aceştia se formează nişte curenţi care împiedică trecerea făinării şi a altor boli dintr-o zonă în alta. De asemenea, pe urmele roţilor de tractor se face trecerea şi nu se mai distrug şi alte plante, acesta fiind un alt aspect de randament al producţiei. Am mai constatat că plantele care se dezvoltă pe lângă această cărare dau o producţie mai mare, uniformizând producţia medie la hectar.

Câmpul experimental de la Drajna, o adevărată expoziţie în aer liber doreşte să arate care este potenţialul de producţie al hibrizilor din portofoliul Saaten Union şi Rapool. Fermierii au posibilitatea să vadă că folosind genetica noastră şi tehnologia prezentată în loturile demo pot obţine un randament maxim de producţie. Vreau să se înţeleagă că expoziţia noastră experimentală de la Drajna nu este doar un element de imagine, ci realitatea genetică dovedită în câmp. Un alt aspect important este că pentru echipa noastră este un lot de studio, specialiştii având posibilitatea să valorifice noutăţile, să le analizeze evoluţia, să intervină dacă este cazul. Astfel, ei pot să explice fermierului particularităţile fiecărui hibrid în parte.

De când am devenit director general mi-am dorit ca angajaţii noştri să fie foarte bine pregătiţi, să nu existe niciun lucru pe care ei să nu îl cunoască legat de genetica companiilor noastre. Câmpul demonstrativ nu este dedicat doar fermierilor români, ci şi agricultorilor străini, având în vedere că noi ameliorăm şi testăm şi pentru export.

Ca o noutate, în acest an am hotărât să oferim fermierilor apropiaţi un card de fidelitate – Yellow Card – menit să ofere 1-3 saci de porumb sau 5 de floarea soarelui, hibrizi noi, în ideea de a fi testaţi. Vom dezvolta acest concept şi vorbim de hibrizi de top, astfel încât noutăţile din portofoliul comercial să fie testate şi de fermierii care îşi doresc recolte bogate şi de calitate. Interesul nostru comun este ca fermierii să facă performanţe în fermele lor cu hibrizi de top”, a declarat directorul general Mihai Miriţescu pentru  Cotidianul  Agricol.