Centrul de cercetare Octinion din Leuven intenționează să dezvolte și alți roboți destinaţi culturilor horticole

Centrul de cercetare Octinion din Leuven (Belgia) a prezentat, în cadrul expoziției Fruit Logistica din Berlin un robot  pentru recoltarea căpșunilor.

Robotul Rubion se poate deplasa autonom de-a lungul rândurilor, detectează fructele coapte și le colectează cu atenție într-un coș special. Inovația propusă de compania belgiană va ajuta la soluționarea problemei legate de deficitul forței de muncă în sectorul horticol.

Compania de cercetare Octinion din Leuven intenționează să dezvolte și alți roboți pentru recoltarea altor culturi, cu scopul de a-i ajuta pe producători în îmbunătățirea calităţii fructelor

Roboții pot funcționa în orice moment al zilei sau al nopții – recoltarea în timpul orelor de noapte mai răcoroase poate prelungi considerabil durata de viață a fructelor și poate evita lezarea lor. Motivul utilizării roboţilor nu este de a înlocui munca migranților cu roboți mai ieftini și mai eficienți, ci de a creşte standardele de calitate pe care le oferă colectorii umani. Prototipul alege câte o căpșună la fiecare patru secunde, în funcție de cultivar, va colecta între 70% și 100% din fructele coapte”, a spus Tom Coen, fondatorul companiei Octinion, o întreprindere cu sediul în Belgia, care se ocupă de aceste prototipuri.