Cercetătorii brazilieni au creat un dispozitiv electronic pentru a determina gradul de maturitate al fructelor

Sergio Luiz Stevan Jr. și colegii săi de la Universitatea Federală de Tehnologie – Paraná și de la Universitatea de Stat din Ponta Grossa, Brazilia, au dezvoltat un dispozitiv electronic pentru a determina gradul de maturitate al fructelor şi implicit pentru a crește eficiența culegerii fructelor cu 98%.

Potrivit specialiştilor noul sistem electronic va permite, în campania de recoltare, culesul fructelor încă insuficient coapte, iar acest lucru nu va afecta reputația fermierilor.

„Știm că toţi compușii organici volatili variază ca şi cantitate dar și ca tip, în funcție de faza de creștere a fructelor. Astfel, dispozitivele electronic sunt o opțiune, deoarece permit monitorizarea online a COV-urilor generate de cultură”, a explicat cercetătorul Sergio Luiz Stevan Jr.

Oamenii de știință spun că acest sistem electronic prezintă mai multe avantaje față de alte metode utilizate pentru determinarea gradului de maturare, inclusiv faptul că realizează analize în timp real, într-un mediu deschis ce nu necesită manipularea directă a fructelor.

Sistemul electronic creat de echipa de cercetători deţine un set de senzori sensibili la anumiți compuși organici volatili. Analizele sunt digitalizate și prelucrate în prealabil într-un microcontroler. În continuare, un algoritm de recunoaștere a tipului de compus este utilizat pentru a clasifica fiecare combinație unică de molecule de COV asociate cu trei stadii de maturare a fructelor de piersic (insuficient de coapte, coapte, supra-coapte). Datele sunt stocate intern pe un card de memorie SD și transmise prin Bluetooth sau USB către un computer pentru analiză.