Cercetătorii din Buzău au creat roșia banana

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Legumicola Buzău au creat roșia banana. Tomatele banană sunt deja foarte apreciate de cercetătorii din Buzău care le-au creat, dar și de cei curioși să vadă așa minunății.

Aici avem două tipuri de tomate alăturate, seamănă doar la culoare, după cum se poate observă, dar una are o formă mai alungită, asemănătoare unei banane, iar cealaltă seamănă foarte mult cu o lamiae. Toți cei care au trecut pragul laboratorului de creaţie din Buzău spun că roșiile care seamănă cu bananele sau lămâile sunt foarte gustoase.

Va mai dura, însă, până când vom ajunge să gustăm din aceste produse. Arta creării unei legume este extrem de complexă și cere un proces lung și costisitor de omologare. Cel mai fericit caz că să obținem un soi este în 7-8 ani, dar sunt cazuri în care se lucrează peste 20 de ani pentru obținerea unei creații biologice. 

După creare, încă trei ani, roșia este testată la Institutul de Stat de Testare a Soiurilor, după care este propusă pentru brevetare, unde mai așteaptă încă doi ani.  Avem tomate diverse, de la tomată de ghiveci care poate fi cultivată în apartament, până la tomată de mare producție, până la hibrizi de tomate„, a spus cercetătorul Costel Vânătoru.