Cerinţele ecotehnologice ale dovlecelului

Dovlecelul se consumă în diferite faze ale maturităţii tehnice, fructele fiind bogate în glucide, săruri minerale şi vitamine. Preparatele culinare sunt indicate în alimentaţia persoanelor cu afecţiuni digestive. Dovlecelul este o plantă anuală, cu un sistem radicular foarte puternic. Tulpina creşte sub formă de tufă erectă, compactă, viguroasă, cu ramificaţii scurte, dar există şi soiuri cu vreji lungi, târâtori. Frunzele sunt mari, pentalobate, au peţiol lung, gros şi gol. Sunt acoperite cu perişori aspri. Florile femele sunt solitare, cu ovarul mare, cilindric, iar cele mascule sunt grupate câte 2-3 la un loc şi apar pe plantă mai devreme decât cele femele.

Polenizarea este alogamă, entomofilă. Fructul este o melonidă, de formă alungită şi are culori diferite în funcţie de cultivar (albă, albă-verzuie, verde etc). Seminţele sunt mari, alb-murdar până la galbene. Greutatea a 1.000 seminţe este de 90-150 g, facultatea germinativă putându-se păstra 6-8 ani.

La temperatura de 20-25°C‎, seminţele de dovlecel germinează în 6-7 zile. Temperatura optimă de vegetaţie este de 25-28°C. Pe terenurile umbrite sau îmburuienate producţiile scad considerabil. Are cerinţe ridicate faţă de umiditatea din sol, având un coeficient de transpiraţie foarte mare, dar datorită sistemului radicular puternic plantele suportă bine perioadele de secetă.

În câmp deschis, culturile se înfiinţează prin semănat direct (uneori şi prin producere de răsad) în intervalul 15 aprilie – 10 mai sau 10 iunie – 1 iulie, pe teren modelat sau nemodelat. Schemele de înfiinţare a culturii pe teren modelat sunt (80+70) x 50 cm pentru soiurile cu vrej scurt, 150 x 50 cm pentru soiurile cu vrej lung. Pe teren nemodelat se seamănă după schema 100 x 80 cm. Recoltarea începe după 60-75 zile de la răsărire şi se face manual prin detaşarea fructelor cu o porţiune de peduncul. În funcţie de destinaţie şi cerinţe se recoltează fructe cu lungimea de 6-10 cm (cu corola necăzută) sau 12-15 cm (aprox. 12-15 zile de la înflorit). Producţiile obţinute sunt cuprinse între 10-40 t/ha. Se recomandă ca lucrările de recoltare, manipulare, transport să se facă cu atenţie pentru a preveni deteriorarea fructelor. La temperatura mediului ambiant dovleceii nu se pot păstra mai mult de 3-4 zile.