Combaterea putregaiului cenușiu

Pentru cultura de viță de vie, un pericol major este reprezentat de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), al cărui atac poate compromite în totalitate producția. Este cunoscut faptul că patogenul este prezent în plantație pe tot parcursul sezonului, de aceea este important ca protejarea culturii să se facă preventiv și cu soluții potrivite fiecărei faze de vegetație. Factorii ce pot determina un atac virulent sunt numeroși:

– factori climatici – umiditate ridicată (la o valoarea mai mare de 95%), temperatura optimă dezvoltării patogenului (16 – 20°C), grindina;

– factori mecanici – leziuni pe boabe produse de lucrările mecanice;

– factori fiziologici – crăparea boabelor generată de ploile târzii, faza de compactare sau soiurile cu pielița subțire (Chardonnay, Pinot gris)

Pe lângă aceștia, mai sunt și alti factori care pot determina un atac virulent, mai ales spre sfârșitul coacerii strugurilor, când aceștia au acumulat o cantitate mare de glucide.

Pentru un control eficient al acestui patogen și o alegere potrivită a soluției de tratat, se recomandă să se țină seama de următoarele aspecte: durata de protecție a ultimului tratament aplicat pentru controlul patogenului, estimarea perioadei până la recoltare în funcție de timpul de pauză al fungicidului și nu în ultimul rând nevoia de fixare puternică și imediată pe suprafața organelor tratate a substanței active din produs/produse.