Comisia va lansa noi observatoare de piață pentru vin, fructe și legume

Două noi observatoare de piață, pentru fructe și legume și vin, vor fi lansate de Comisia Europeană în cursul acestui an. Aceste observatoare vor aduce o mai mare transparență și analiză în două sectoare cheie pentru agricultura europeană. Împreună, aceste sectoare reprezintă aproximativ 30% din valoarea producției agricole a UE, cu 24,1% în sectorul fructelor și legumelor și 5,4% în cazul vinului.

În urma creării unor observatoare pentru culturi, zahăr, carne și lapte, aceste două sectoare vor fi cele mai recente care vor beneficia de observatori. Comisia Europeană a creat observatoarele pentru a ajuta sectorul agricol european să facă față mai eficient volatilității pieței și să asigure o mai mare transparență.

Cu toate acestea, deoarece sectorul fructelor și legumelor cuprinde o gamă atât de largă de produse, centrul acestui observator se va concentra pe tomate, mere, citrice, piersici și nectarine.

Cele două observatoare vor fi disponibile online, oferind o gamă largă de date de piață, completate de analize de piață, rapoarte de perspectivă pe termen scurt și perspective pe termen mediu. În paralel, un consiliu de experți în domeniul pieței pentru fiecare sector se va întâlni în mod regulat pentru a discuta situația jocurilor și a datelor pe piață.