Congresul APPR, un succes anticipat

În data de 30 ianuarie a.c., la Hotelul Intercontinental din București, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) a organizat Congresul anual “Fermieri pentru fermieri”. Gazda evenimentului a fost Alina Crețu, directorul executiv al asociației.

În momentul de față APPR este un institut al fermierilor, care a testat diferite varietăți (hibrizi, soiuri) pentru 5 culturi de câmp (porumb, grâu, floarea-soarelui, orz și sorg) în 40 de locații din țară. Asociația a pus la dispoziția membrilor și invitaților două broșuri, una care prezintă poziția oficială a APPR față de variantele de reformare a PAC pentru perioada 2021-2027, iar cealaltă reprezintă un ghid de accesare a subvențiilor specifice pentru practici agricole benefice față de climă și mediu.

Referitor la reforma PAC, APPR consideră că aceasta ar trebui să acopere trei direcţii distincte. Prima vizează oferirea unui sprijin de bază pentru a compensa cerinţele ce derivă din standardele UE care nu sunt remunerate de piaţă (eliminarea sau minimizarea utilizării inputurilor sintetice, respectarea unor standarde legate de bunăstarea animalelor, practicile de înverzire etc.), cerinţe care, în general, se reflectă în costurile de producţie ale producătorilor europeni, afectându-le competitivitatea.

În cea de a doua direcţie, reforma PAC trebuie să furnizeze o plasă de siguranţă eficientă în situaţii de criză, prin stimularea investiţiilor private (în special, în sistemul de asigurări) în condiţiile respectării angajamentelor din cadrul OMC. Sistemul ar trebui să asigure o stabilitate a producţiei şi veniturilor fermierilor, minimizând efectul perturbărilor care pot apărea atât la nivel local (creşterea presiunii bolilor şi dăunătorilor plantelor şi animalelor, accidente cauzate de condiţiile meteorologice, inclusiv fenomenele extreme), cât şi la nivel global (creşterea costurilor de producţie şi volatilităţii preţurilor, modificările provocate de schimbările climatice).

A treia direcţie a reformei PAC, în viziunea APPR, este conceperea unui cadru de politici de investiţii productive şi inovatoare, care să stimuleze agricultura de precizie prin adoptarea de noi tehnologii bazate pe soluţii digitale, cu scopul de a mări eficienţa producţiei agricole şi a reduce impactul agriculturii asupra mediului.

Arnaud Perrein, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a prezentat activitatea organizației din ultimul an. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor prezenți aici, la cel de-al patrulea Congres anual al APPR, fermieri care lucrează de la 25 la 50.000 de hectare, firmelor de inputuri care ne susțin cu sfaturi și cu un prețios ajutor financiar, dar și tehnic, fără de care activitatea de testare nu ar fi posibilă, partenerilor noștri din media, fără de care congresul nu ar fi posibil așa cum este acum, reprezentanților autorităților naționale cu care colaborăm și împreună cu care facem pași importanți pentru îmbunătățirea politicilor în domeniu, autorităților de la Bruxelles care fac legi – DG AGRI, asociațiilor europene care le contestă – COPA-COGECA și asociațiilor naționale care au înțeles că nu suntem în concurență și alături de care suntem bucuroși să vă prezentăm interesele producătorilor din România.

Sunt foarte mândru de realizările APPR într-un timp atât de scurt al existenţei asociaţiei. Nu de puţine ori, rezultatele studiilor APPR au fost preluate ca materiale de lucru la Bruxelles de către MADR sau ASAS. Rezultatele anuale pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, sorg şi grâu, validate ştiinţific, au fost folosite de agricultorii din România, membri sau nu, dar şi de firmele de seminţe. Datorită acti­vităţii tehnice a APPR, suntem mai bine auziţi de MADR, la grupurile de dialog civil de la Bruxelles şi la COPA-COGECA. Adesea, propu­nerile APPR au fost analizate de specialiştii de la minister şi aplicate pentru a optimiza munca producătorilor români. Activitatea APPR se desfăşoară datorită sprijinului unor fermieri care i-au înţeles importanţa şi cărora doresc să le mulţumesc în mod direct, a spus Arnaud Perrein.

Președintele APPR a subliniat importanța colaborării dintre asociația de fermieri și Institutul de la Fundulea. „O realizare importantă este colaborarea cu Institutul de Cercetare Agricolă Fundulea împreună cu care am examinat 10 variante pentru combaterea Tanymecus, e vorba de variante realizate pe câmp, în condiții reale. Rezultatele acestei cercetări au fost puse la dispoziția autorităților pentru a le furniza la Bruxelles atunci când s-a apelat încă o dată la autorizațiile de urgență pentru neonicotinoide. De anul acesta avem și derogare, este un element esențial pentru noi deoarece în absența tratamentului seminței, o bună parte din recolta de porumb și floare ar fi compromisă, a continuat Arnaud Perrein.

În finalul alocuțiunii, domnia sa a mulțumit echipei executive a APPR, care a crescut și numără în prezent nouă angajați și colaboratori, pentru dedicarea și profesionalismul cu care consolidează în fiecare zi locul organizației nostre printre vocile care contează în agribusiness.”

Salutul din partea autorităților a fost adresat participanților la conferință de subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Maricel Dima și apoi de președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu. Printre altele, domnul Dima a ţinut să precizeze că derogarea pentru neonicotinoide de anul acesta a avut la bază studiile de cercetare aplicată transmise de APPR.

Specialistul în cultura porumbului al Institutului Arvalis, Regis Doucet, a reliefat direcțiile importante în care este interesată cercetarea în domeniul cerealelor şi, mai ales, eforturile de a găsi alternative pentru a proteja culturile agricole în condițiile în care Franța este din ce în ce mai restrictivă în politica sa de utilizare a produselor de protecția plantelor.

Informațiile despre contextul economic global și național și despre evoluția producției agricole și prețurile de valorificare, au fost aduse la cunoștința celor prezenți de reprezentantele UniCredit Bank.

Un moment de interes a fost alocuțiunea lui Pierre Bascou, director în cadrul Direcției Generale de Agricultură a CE, funcționarul european prezentând direcțiile pe care le va urmări noua Politică Agricolă Comună (PAC). La rândul său, Max Schulman, președinte al grupului de lucru pentru culturi de câmp în cadrul federației COPA-COGECA, a subliniat importanța activității organizațiilor de fermieri în promovarea unor măsuri de politici publice eficiente și durabile.

Intervenții pline de conținut, cu privire la problemele actuale ale agriculturii românești în contextul european complicat pe care îl traversăm, au avut Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO și membru APPR,  Emil Bălteanu, președintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi și Lucian Buzdugan, membru în Comitetul Director al APPR. Acesta din urmă a spus că pe baza dezvoltării durabile a agriculturii româneşti, în condiţii pedo­climatice deosebite, având la bază activarea tehnologiilor de preci­zie și practicarea agriculturii digitale, vom putea ca în curând să dublăm actuala producţie medie de porumb până la circa 10 tone/ha şi să facem din această cultură principala noastră sursă de venituri din agricultură, dar şi recunoaş­terea ca fiind cel mai mare producător de porumb al Uniunii Europene.”

De asemenea, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a susținut o prezentare de interes pentru fermieri, și nu numai, despre evoluția condițiilor meteo și prognoza pentru perioada următoare, în contextul schimbărilor climatice.

Au urmat momente emoționante, legate de festivitatea de premiere a fermierilor, a colaboratorilor și a personalităților științifice. Au fost premiați Valeriu Tabără, președintele ASAS, Nicolae Sitaru, membru fondator al APPR și organizatorul evenimentului anual ”Ziua Porumbului”, Emil Georgescu, cercetător la Institutul de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea, Viorel Șotîrcă și Daniel Gheordunescu, fermieri implicați în activitățile de cercetare derulate de APPR, precum și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, partener în cercetarea aplicată derulată de APPR.

În cuvântul de mulțumire pentru premiul acordat, Nicolae Sitaru a tras și un semnal de alarmă. „Una dintre îngrijorările pe care le am vine dinspre Uniunea Europeană. Aveți în față un pro-european convins și marea majoritate a fermierilor din România este pro-europeană 100% aproape, adică să nu cumva să ne bănuiți de altceva. România a progresat foarte mult după intrarea în Uniunea Europeană, anumite lucruri încercăm să le înțelegem, dar le înțelegem greu. Spre exemplu, plafonarea ar trebui discutată și cu fermierii din România care au ajuns la niște dimensiuni în niște condiții istorice. Deci noi am devenit fermieri mari, că la un moment dat agricultura era în pragul pierzaniei, randamentele la hectar erau foarte mici, fermierii s-au dezvoltat și acum o să începem prin plafonarea subvenției să dăm înapoi și să ne ducem la dimensiuni care s-ar putea în condiții de criză să fie nesustenabile.

Aș vrea să fi auzit din partea reprezentanților Comisiei Europene și de la COPA-COGECA că s-a făcut un studiu de impact și în urma acestuia s-a ajuns la o astfel de concluzie. Nu, s-a decis politic că e bine să nu mai dăm subvenții la anumite ferme. Nu știu dacă e bine sau nu e bine, nu vreau să creadă cineva că fac propagandă pentru fermele mari, dar în România fermele mari asigură consumul țării, asigură exporturi, impozite și locuri de muncă. Acesta este cel mai important aspect!”, a declarat Nicolae Sitaru.

Manifestarea APPR s-a încheiat cu momentul decernării premiilor “PORUMBUL DE AUR”. Câstigătorii ediției 2018 au fost fermierii Daniel Nica, administratorul Bliss SRL din județul Călărași, la categoria neirigat, cu o producţie de aproape 14 tone/ha obţinută cu hibridul SY Dartona de la Syngenta şi Mihai Solomei, reprezentant al societăţii Agricost – Insula Mare a Brăilei, la categoria irigat, cu o producție care a depășit 20 tone/ha obţinută cu hibridul PR32F73, marca Pioneer.