Coreea de Sud a ridicat restricţiile de import la carnea de vită provenită din Uniunea Europeană

Coreea de Sud a ridicat restricţiile de import la carnea de vită şi produsele din carne de vită provenite din Uniunea Europeană, după aproape 20 de ani, în urma eforturilor consistente ale Comisiei Europene şi ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Primele ţări care vor demara exporturile de carne de vită în Coreea de Sud vor fi Danemarca şi Olanda.

“Comerţul nu este doar despre realizarea tranzacţiilor comerciale. După mulţi ani de muncă grea, acest anunţ permite fermierilor din Danemarca şi Olanda să câştige o nouă piaţă unde să-şi vândă carnea de vită şi produsele din carne de vită. Încă o dată, UE şi-a respectat angajamentele faţă de sectorul agricol”, a precizat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström.

La rândul său, comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a apreciat că ridicarea restricţiilor „este o evoluţie binevenită şi o dovadă de încredere din partea autorităţilor din Coreea de Sud în calitatea şi siguranţa produselor din carne de vită din Uniunea Europeană”.

“În urma confirmării accesului operatorilor din Danemarca şi Olanda, sper că nu va dura mult timp până când operatorii din alte state membre ale Uniunii Europene vor primi aprobare pentru export pe această piaţă importantă şi valoroasă. Asigurarea accesului altor state membre ale Uniunii Europene va continua să fie o prioritate pentru Comisia Europeană în relaţiile bilaterale cu Coreea de Sud”, a declarat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan.

În 2001, Coreea de Sud a interzis importurile de carne de vită din Europa, din cauza descoperii unor cazuri de encefalopatie spongiformă bovină (SBSE), cunoscută popular sub denumirea de „boala vacii nebune”.