Crama de la Viișoara, un vis născut din istoria şi tradiţia locurilor!

Drumul ne poartă într-o zi de duminică şi de toamnă târzie, în comuna Cobadin la Crama Viișoara, aparţinând inginerului Gheorghe Albu. În urmă cu aproximativ patru ani omul de afaceri a luat iniţiativa punerii în practică a unui proiect de suflet, respectiv construcţia unei unităţi de vinificaţie, unde sunt procesaţi strugurii obținuți de pe cele 200 de hectare de viță de vie nobilă. Intervievatul nostru este un vizionar în sectorul de agribusiness asumându-şi responsabilitatea unor investiţii de calitate bine implementate şi dezvoltate.

Ideea plantaţiei de viţă de vie este de fapt un vis născut din istoria şi tradiţia acestor locuri. Mi-am propus să replantez cultura de viţă de vie, ştiind că pe vremuri  străbunii aveau o anumită datină legată de producerea vinului. Dar vedeţi, în viaţă nu este  suficient să ai o idee şi să îţi doreşti un lucru, trebuie să îl şi realizezi. Pentru a pune în practică proiectul meu  a fost nevoie de o strategie bine pusă la punct pentru a replanta viță de vie și pentru a construi o cramă pentru vinificaţie care să respecte standardele europene. Unitatea noastră, Crama de la Viișoara, din comuna Cobadin are în exploataţie 200 de hectare de viță de vie, 50% cu soiuri albe şi 50% cu soiuri roșii. Începând din acest an, am intrat în portofoliul comercial cu marca Conu’ Albu, vorbim de un vin premium, nu de vinuri de colecţie sau de duzină, dar la la un preţ acceptabil. Ne dorim să facem un vin de calitate, premium, în aşa fel încât să venim pe piaţă cu ceva deosebit. De aceea, şi tehnologia pe care o folosim în vie este una mai mult manuală. Mai exact, culegem manual, prăşim manual şi încercăm să folosim cât mai puţine pesticide. Totodată, avem posibilitatea de a recolta într-un moment optim strugurii, pe care îi aducem în crama noastră. În procesul de vinificaţie nu se folosesc adaosuri de zahăr sau alți îndulcitori, ci doar ce există în struguri. Și un alt aspect foarte interesant este că la Crama Viișoara  se procesează doar strugurii din recolta proprie. Nu aducem struguri de pe alte plantații și despre care nu se știe cum au fost exploatate și dacă nu au fost afectate de pesticide.

Avem plantaţii de vie tânără, cu soiuri de viţă-de-vie bună pentru vin, astfel încât vinul să aibă gust, aromă şi o culoare bună. Conform specialiştilor, pentru a obține un vin de calitate nu trebuie să ai producție mare la hectar, de aceea am făcut o normare a producției în câmp în așa fel încât, în funcție de soi, să avem o producție medie de 8 tone/ hectar, în medie. Trebuie să precizez că pentru a fi performanţi am apelat la specialişti de renume din domeniu şi am comandat material săditor care să corespundă  normelor de calitate  respectiv soiuri premium. Astfel la categoria soiuri albe am ales- Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Riesling Italian, la roșu – Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Vinurile roze de Viişoara se obţin prin procesarea imediată a strugurilor roșii. Astăzi, la ora acordării acestui interviu, fără falsă modestie pot să afirm că visul meu s-a transformat în realitate, Crama de la Viișoara fiind una dintre cele mai moderne din România, deși are numai un an şi jumătate de existență. În acest scurt timp, Crama Viișoara a ajuns să concureze de la egal la egal cu marile branduri naționale și internaționale, anul acesta la concursul International Wine Contest Bucharest (IWCB) – 2017 a obținut nu mai puțin de 19 medalii, dintre care șapte de aur și 12 de argint ”, a declarat Gheorghe Albu pentru Cotidianul Agricol.