Creșterea contaminării solului pune în pericol siguranța și securitatea alimentară

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a combate poluarea solului și pentru a preveni amenințările multiple pe care le prezintă pentru siguranța alimentară și securitatea alimentară la nivel mondial, este poziția asumată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură de Ziua Mondială a Solului.

Mii de substanțe chimice, produse comercial pe scară largă, deșeuri din materiale plastice și electronice, ape uzate neprelucrate pot deveni toate sursele de poluare ale solului, deschizând calea pentru poluanți de a intra în lanțul alimentar cu consecințe grave asupra sănătății și bunăstării oamenilor și planetei.

„Aproximativ 33% din toate solurile sunt degradate – iar acestea continuă să se deterioreze într-un ritm alarmant.  Solurile acționează ca un filtru pentru contaminanți, dar atunci când capacitatea lor de tamponare este depășită, contaminanții pot intra în mediul înconjurător și în lanțul alimentar, ceea ce subminează securitatea alimentară făcând recoltele riscante și nesigure pentru consum.

Activitățile umane sunt principala sursă de poluare a solului, fiind în mâinile noastre adoptarea unor practici durabile de gestionare a solului, a declarat directorul general adjunct FAO, Maria Helena Semedo, la ceremonia Zilei Mondiale a Solului la sediul organizației din Roma.

 

Ea a cerut „un sprijin politic mai mare și o creștere semnificativă a investițiilor pentru solurile sănătoase”. Menținerea solurilor sănătoase contribuie la asigurarea alimentelor și este o practică esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și a Foametei Zero.

Reutilizați, reciclați și reduceți

Orașele în creștere duc la producerea de mormane de gunoi care ajung în depozite de deșeuri și pătrund în sol, până la 80% din care ar putea fi reciclate.

Pe măsură ce progresul tehnologic se accelerează, deșeurile electronice sunt considerate o nouă amenințare emergentă la sol. Cincizeci de milioane de tone de deșeuri electronice sunt generate în fiecare an, devenind una dintre cele mai rapide probleme de poluare din lume care afectează solurile noastre.

În timp ce produsele agrochimice pot contribui la satisfacerea cererii crescânde a mâncării în lume, acestea lasă o moștenire a poluării solului și agroecosisteme degradate. Aproape 60% din solurile agricole de top din 11 țări europene conțin reziduuri de pesticide multiple persistente.

O treime din plasticul produs global sfârșește în solurile noastre cu particule de plastic care intră apoi în lanțul alimentar și în mediul înconjurător. Sunt necesare politici și reglementări mai stricte privind mediul pentru a preveni utilizarea de către industrie a ambalajelor excesive și a substanțelor chimice. Cu toate acestea, fiecare persoană poate contribui, de asemenea, la rezolvarea problemei, purtând pur și simplu o sticlă reutilizabilă și o pungă de băcănie și cumpărând produse cu ambalaje reduse sau reciclate.