Cultivarea speciei Rosa damascena

În România, în ultimii ani, a crescut interesul pentru trandafirul de dulceaţă datorită multitudinii de întrebuinţări. Se poate regăsi sub mai multe denumiri: Rosa damascena, Trandafirul de Damasc, Rosa damascena trigintipetala sau Trandafirul de Kazanlâk. Rosa damascena este folosit în primul rând pentru a prepara dulceaţă, şerbet, ceai sau sirop de trandafiri. Este des utilizat în industria farmaceutică şi cosmetică pentru obţinerea uleiului esenţial, a apei de trandafir, precum şi pentru parfum.

Produsele obţinute din petalele de trandafiri au efect astringent, antiseptic, antiinflamator, antipiretic şi laxativ. Infuzia de trandafir este recomandată pentru revigorarea şi întreţinerea pielii precum şi pentru a trata diverse iritaţii. Nu în ultimul rând, Rosa damascena se cultivă adesea pentru efectul decorativ deosebit, pentru parfumul pe care îl oferă şi multitudinea de flori pe care le produce tot sezonul.

Dragostea pentru trandafiri se poate transforma şi într-o afacere de succes cu ajutorul varietăţilor pentru dulceaţă. Exista deja câteva culturi de trandafiri de dulceaţă în România şi se pare că cererea pentru produsele obţinute din petalele lor este în creştere. În anumite localităţi din județele Brașov, Mureș și Bihor trandafirii de dulceaţă se cultivă de mai mulţi ani, iar afacerea este extrem de profitabilă deoarece există o cerere mare din ţară şi mai ales din străinătate.

Butaşii de trandafiri de dulceaţă se întreţin relativ uşor şi au o producţie foarte bună, mai ales după ce ajung la maturitate, începând cu anul 3 de la plantare. Trandafirii de dulceaţă sunt plante viguroase, rezistente la ger şi intemperii. Această varietate este foarte floriferă, iar perioada de recoltare a florilor este luna iunie. În ciuda faptului că trandafirul de dulceaţă este căutat, butaşii se găsesc destul de greu în România.