Cultura de Verbena parfumată

Verbena parfumată este un arbust cu frunze căzătoare sau semi-persistente în climatele calde. Apare sub forma unor arbuşti până la mici arbori de 1-7 metri înălţime. Frunzele au între 2,5 şi 10 centimetri lungime şi o lăţime între 0,5 şi 2,5 centimetri. Sunt dispuse câte 3 (apar şi câte 2 sau 4 sau 5) la nod. Prezintă pe dedesubt glande oleifere plăcut aromate precum lămâia. Peţiolul are lungimea de 0,5 – 1,5 milimetri. Frunzele sunt eliptic înguste, spre lanceolate, ascuţite la vârf şi bază, cu marginea întreagă sau ocazional serată. Inflorescenţa este un panicul terminal, apare vara-toamna, florile sunt mici, alb sau violet pal, laxe. Fructul este obovoid.

Verbena este o plantă pretenţioasă la temperatură. Planta rezistă în câmp doar în ţările cu climatele caracterizate prin cu ierni blânde. La noi în ţară se recomandă fie în cultură anuală, fie cu protecţie peste iarnă în câmp, sau se poate proceda la scoaterea plantelor din câmp şi păstrarea în spaţii încălzite. Verbina aromatică este sensibilă la frig, la temperaturi sub 0 grade Celsius îşi pierde frunzele, chiar dacă tulpina lignificată rezistă până la minus 10 grade Celsius. Pentru o creştere viguroasă se recomandă plantarea în plin soare, astfel planta va fi viguroasă, frunzele vor fi foarte bine dezvoltate şi cu un potenţial maximum de ulei esenţial. Creşte bine pe majoritatea solurilor bogate în humus, uşor argiloase şi cu drenaj bun. Toamna după recoltare plantele pot fi scoase şi plantate în ghiveci şi păstrate în spaţii încălzite

Cultura se poate realiza prin răsad obţinut prin semănat în spatii protejate. Seminţele sunt extrem de mici, iar creşterea răsadurilor este destul de dificilă. Pentru stimularea germinaţiei se pot folosi biostimulatori. O metodă eficientă de înmulţire este cea cu butaşi. Pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturii se face ca la celelalte plante legumicole.

Plantarea în câmp se face după ce a trecut pericolul brumelor târzii. Distanţele de plantare recomandate sunt de 100-120/ 60-80 cm. La distanţe de plantare în câmp de 30×50 cm, producţia medie a fost de 1000-1200 kg de frunze uscate la hectar. Cea mai mare cantitate de frunze proaspete, şi anume frunze uscate pe plantă, a fost obţinută pentru distanţele de plantare la 80 x 80 centimetri.

Pentru a obţine o producţie sporită se recomandă ca plantele să fie fertilizate în timpul perioadei de vegetaţie, iar în anii cu precipitaţii reduse se recomandă irigarea culturii. Recoltarea se face manual, eşalonat.