Culturi de succes pe suprafeţe mici

NUCUL

Chiar și un teren mic poate fi o mină de aur, dacă știi cum să-l exploatezi. Vă propunem să descoperim împreună culturile care pot aduce profituri bune, pe suprafeţe mai mici de câteva hectare.

Cătina, lavanda sau rubarba sunt doar câteva dintre culturile care pot aduce venituri substanțiale. Peste 800.000 de fermieri din ţara noastră lucrează terenuri de până în 5 hectare, iar o asemenea suprafață nu poate aduce suficient de mult profit, astfel încât să permită investiții serioase în mecanizare sau extindere. Totuși, făcând alegerile potrivite, chiar și pe o suprafaţă mică, de până la 5 hectare se obţine rezultate frumoase. În general, fermierii preferă să cultive suprafețe mici de teren, pentru că investiţia iniţială este mai redusă. Suprafețele mici sunt potrivite pentru a încerca o afacere nouă, de nișă și tocmai de aceea sunt deseori preferate de fermieri, mai ales de cei aflați la început de drum.

Chiar dacă se vorbește adesea despre culturi ce pot aduce mici averi în scurt timp, realitatea este că niciuna dintre plantele enumerate mai sus nu va aduce profit din primul an. Este nevoie de circa 2 – 3 ani pentru amortizarea investiției și abia apoi se poate trece pe profit. Chiar și în aceste condiții, însă, ele reprezintă unele dintre cele mai rapide căi către un profit sigur pe termen lung.

Alte două condiții importante se referă la îngrijirea și protecția culturii, respectiv la găsirea din timp a clienților pentru recolta respectivă. Aceștia pot fi din categorii diverse: angrosiști, supermarketuri, procesatori din industria farmaceutică sau cosmetică, respectiv firme din străinătate. Exporturile necesită însă un grad de efort mai mare, precum și o altă logistică de transport al produselor, dar promit și profituri mai mari.

O cultură de succes poate fi nucul. Cultivarea nucilor poate fi și ea profitabilă pe suprafețe mici. Cultivarea nu este greoaie, însă are, desigur, câteva cerințe specifice.

Deși între pomi e nevoie de o distanță mare – 12 chiar 20 de metri – pentru că vorbim despre niște arbori viguroși și de dimensiuni mari, un singur pom dă foarte multe fructe, astfel încât se poate vorbi despre profituri chiar și pe suprafețe mici.

Plantarea se face după ce pământul a fost arat, bine curățat de buruieni, pietre și buturugi. Plantarea se face în gropi de 2x2x0,80 metri, iar în primul an este nevoie de umiditate permanentă. Nucii sunt bine adaptați la condițiile climatice din țara noastră și rezistă chiar și la temperaturi extreme. Totodată, cultivatorii de nuci se pot dedica și altor culturi, deoarece nucii nu au cerințe mari de îngrijire, iar între pomi pot fi plantate cu succes plante anuale în primii ani de viață a plantației.