Culturile de tomate din Matca, afectate din cauza moliei miniere

Culturile de tomate din cele peste 25 de hectare situate în serele din Matca sunt afectate din cauza moliei miniere a tomatelor. Astfel, în jur de 100 de fermieri gălăţeni au pierdut 25% din recoltă. Tuta Absolută sau Molia minieră a tomatelor, cum îi spun legumicultorii este o molie nocturnă care atacă în principal tomatele, dar se poate răspândi şi la cartofi, vinete, ardei, sau fasole.

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, tuta absolută, care a făcut ca recolta să fie mai mică şi mai scumpă, din cauza tratamentelor de care a fost nevoie.

„Molia denumită Tuta Absolută a dus la scumpierea legumelor din zona Matca, unde producătorii agricoli raportează recolte mici din cauza moliei legumelor, cheltuielile cu tratamentele chimice şi pierderile regăsindu-se în preţul final al produselor. Noi urmărim să contabilizăm, să monitorizăm dăunătorul şi în situaţia în care vor fi pierderi de producţie, în condiţiile în care ei, fermierii au respectat tehnologiile de cultură, probabil, vor fi despăgubiţi. Tuta absoluta atacă frunza, atacă şi fructul. Noi, deocamdată, nu am constatat pierderi de producţie, dar din cauza secetei s-ar putea ca aceste suprafeţe afectate să crească. Pentru ca producţiile să nu să nu fie afectate, fermierii sunt nevoiţi să crească numărul tratamentelor. Atunci când avem condiţii favorabile pentru un dăunător, cu siguranţă trebuie făcute tratamente suplimentare. Aşa se explică şi creşterea substanţială a preţului de vânzare a tomatelor”, a declarat Valentin Huciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Galaţi susţin că dăunătorul a apărut în condiţiile în care, anul acesta, au fost condiţii propice înmulţirii moliei.

Fluturii zboară noaptea, iar larvele atacă în interiorul fruntelor. Este foarte greu de combătut. Condiţiile de dezvoltare în solar sunt foarte propice dezvoltării dăunătorului. În solar nu plouă, în solar temperatura este constantă în jurul valorilor de 25-30 de grade, ceea ce convine extrem de mult dăunătorului, nu avem vânt. Acest dăunător poate să creeze probleme numai aunci când se întrunesc condiţii favorabile de dezvoltare. Cel mai sigur schimbările climatice sunt pe locul întâi ca şi cauză, Tuta absoluta  iubeşte seceta, temperaturile ridicate, acestea sunt condiţii favorabile de dezvoltare”, a mai precizat Valentin Huciu.