Cum pot dăuna și ajuta păianjenii plantele cu flori?

Interacțiunile dintre organisme, cum ar fi plantele și animalele, se găsesc oriunde în natură. Anina Knauer și Florian Schiestl, profesori la Departamentul de Botanică Sistematică și Evolutivă al Universității din Zurich, s-au uitat mai atent la o astfel de situație: interacțiunea dintre păianjenii crab (Thomisidae) și Ochelariță, o plantă galbenă comună în Europa.

Partea dăunătoare a păianjenilor

Păianjenii crab sunt prădători care așteaptă prada lor pe flori. Se presupunea că acești păianjeni dăunează plantei, deoarece prind insecte care polenizează sau le descurajează să viziteze florile. Ecologiștii de la UZH au reușit acum să dezvăluie un fenomen surprinzător: „acești păianjeni găsesc planta urmărind mirosul florilor sale. Ei o fac folosind volatilitatea florală care atrage și albinele „, spune Schiestl.

Volatilitatea florală servește ca un strigăt pentru ajutor

Într-adevăr, dacă păianjenii crab stau pe flori, mai puține albine vor vizita planta pentru că sunt descurajate de păianjeni. Dar păianjenii nu mănâncă doar polenizatori. De asemenea, elimină insectele consumatoare de plante și larvele lor care se hrănesc cu flori sau fructe și dăunează plantei. Se pare că beneficiile sunt atât de mari, încât atunci când sunt atacate, plantele dau la iveală cantități mai mari de volatilitate florală care atrage păianjenii. Acest „strigăt de ajutor” atrage păianjenii, care vor vizita florile atacate pentru prada bogată.