Cum se transmite mana cartofului

Transmiterea bolii se face prin intermediul tuberculilor mănați sau prin resturi de plante infectate. Acești tuberculi care rămân în pământ pot fi o sursă de infecție numai în cazul monoculturii, însă dacă e făcută o rotație la cel puțin trei ani și dacă există un asolament potrivit, atunci această sursă de infecție este controlabilă. Din acești tuberculi bolnavi apar lăstari brunificați, iar pe frunzulițele acestora, care prezintă foliole pătate, încep să apară spori. Aceasta e infecția primară generalizată.

Sporii pot să ajungă la suprafața solului si apoi pot produce infecții noi. Acestea sunt infecțiile secundare. De menționat că, primele infecții vor putea fi observate la aproximativ 35 de zile din momentul plantării sau chiar mai repede, în cazul în care vremea e ploioasă. Sporii ciupercii se răspândesc cu aproximativ 10 kilometri pe zi, ceea ce înseamnă că în zonele cu precipitații abundente această boală poate produce lejer distrugerea chiar și a 100 de hectare, atunci când există un focar de infecție.

Transmiterea infecției în perioada mai-iunie

Infecția de primăvară se manifestă întâi pe frunzele cartofului și pe tulpini, după care trece pe tuberculi cu ajutorul conidiilor (spori care ajută ciuperca să se înmulțească), care sunt spălate de pe frunze și tulpini de ploaie și astfel ajung în sol. Odată ajunse în sol, acestea germinează iar infecția se extinde.

Transmiterea infecției în timpul recoltării

Tuberculii se pot infecta și în perioada recoltării dacă ajung să intre în contact cu vrejurile atacate deja sau cu solul în care se găsesc conidiile.

Transmiterea infecției în depozit

Tuberculii se pot infecta foarte ușor și în depozit. Infecția lor e favorizată de prezența posibilelor răni și se produce atunci când tuberculii sănătoși intră în contact cu cei infectați/bolnavi.

Sursa: www.agro.basf.ro