De vorbă cu fermierii la Ziua Porumbului de la Orezu- Nicolae Sitaru

Nicolae Sitaru, cel care a supravegheat atent procesul de recoltare şi de monitorizare a producţiilor, a subliniat că nu trebuie să existe nici un dubiu în ceea ce priveşte rezultatul şi topul hibrizilor prezenţi în cultură. Ziua Porumbului este locul unde fermierii află în mod real, fără dubiu, care sunt hibrizii care s-au comportat cel mai bine în condiţii de secetă şi de tehnologie identică. Pe loturile unde au fost semănaţi hibrizii, planta premergătoare pentru 2018 a fost soia. Densitatea de semănat a fost de 70.000 boabe germinabile la hectar. Precipitaţiile în perioada februarie-august 2019 au înregistrat 283 l/mp.

 

Lucrările efectuate toamna au constat în scarificat, cu un echipament Maschio, în luna octombrie, urmat de două treceri de discuire în luna noiembrie. În primăvară, la mijlocul lunii martie, s-a efectuat o fertilizare cu azotat de amoniu în cantitate de 300 kg/ha încorporat, iar pe 28 martie s-a trecut la pregătirea patului germinativ şi încorporarea îngrăşămintelor cu ajutorul combinatorului.

În data de 4 aprilie s-a efectuat semănatul hibrizilor, la o adâncime de 30 de cm, concomitent cu aplicarea unei fertilizări cu îngrăşăminte complexe 18:46:0, în cantitate de 137 kg/ha produs comercial. De-a lungul perioadei de vegetaţie au fost efectuate două erbicidări, cu două produse diferite ale companiei Bayer. Înainte de răsărire, pe 12 aprilie, a fost efectuată o erbicidare cu Adengo, în cantitate de 0,40 l/ha. În faza de 8-10 frunze, dar şi pe 5 mai, s-a efectuat o erbicidare cu Laudis, în doză de 2,2 l/ha.

Recolta din loturile demonstrative de la Orezu s-a încadrat între 9,5 şi puţin peste 15 tone la hectar, conform datelor preluate din teren. Fiecare dintre cele 10 companii a utilizat câte 6 hibrizi în lotul însămânţat cu porumb.

Ca în fiecare an, evenimentul a debutat cu vizitarea standurilor companiilor de seminţe şi de utilaje, cu dezbateri tematice, urmate de momentul oficial de prezentare şi de comunicare a rezultatelor, respectiv a hibrizilor lideri care se află în topul de producţie.

“Organizăm în fiecare an această sărbătoare pentru a cunoaște cât mai bine hibrizii de porumb promovaţi de cele mai mari companii seminciere. Evenimentul este un bun prilej să comparăm rezultatele altor ani, să testăm diferiţi hibrizi de porumb, noile tehnologii ale acestei culture, precum şi cele în materie de utilaje agricole moderne. Sărbătoarea adună an de an din ce în ce mai mulţi participanţi, incluzând în primul rând fermieri din toată țara şi firme prestigioase din domeniul agricol.

Anul acesta la Ziua Porumbului sunt prezente zece companii de seminţe și cinci firme de utilaje agricole, cărora li s-au alăturat asociaţiile profesionale și reprezentanții băncilor. Fiecare companie de semințe a venit în lotul demo cu şase hibrizi, practic, în platformă, au fost semănaţi 60 de hibrizi cărora le-am testat producția şi performanţa. Trebuie avut în vedere că producţiile din acest an au avut de suferit din cauza secetei şi a arşiţei instalate în această vară în sudul ţării. Recoltarea a avut loc în urmă cu o săptămână şi pot să vă spun că producţiile minime nu au scăzut sub 9,5 tone, iar cele maxime au depăşit 15 tone, în condiţiile în care estimările pentru acest an au în vedere o scădere a recoltei cu 1-2 tone.

Vedeţi, pentru noi, fermierii şi specialiştii din domeniul agricol, este o ocazie foarte bună să dezbatem problemele curente cu care ne confruntăm anual, atât în privinţa noilor tehnologii, dar şi a altor inovaţii specifice culturii porumbului”, a spus Nicolae Sitaru, gazda evenimentului.