Derogările acordate la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică, suspendate

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a suspendat procedura de emitere a Ordinului privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică în condițiile în care Academia Română a avizat negativ documentul, informează Agerpres.  De asemenea, ministerul a anunțat că va fi înființat un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS).

„Ordinul de ministru, ca să poată să fie aprobat, trebuia în final să aibă avizul Academiei Române. Am trimis la Academia Română atât proiectul de Ordin de ministru, cât și studiul și rezoluția grupului de lucru încă din 21 septembrie, în aceeași zi în care l-am pus în consultare publică, și am așteptat răspunsul. Pot să vă spun că este pentru prima dată când Academia Română a decis să dea un aviz negativ pe acest studiu și pe acest Ordin de ministru. Am decis că voi suspenda procedura pentru declararea acestui Ordin de ministru. Pe termen foarte scurt vreau să creăm un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), pe care îl gândim în colaborare cu Ministerul de Interne „, a precizat ministrul Cristiana Pașca Palmer.

 

Ministrul a mai precizat că există suspiciuni privind evaluarea populațiilor acestor specii, suspiciuni referitoare la utilitatea intervenției preventive și asupra corectitudinii intervenției. Se punea problema dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat și se intervine pe ele, pentru că a existat un conflict om natură sau este o formă mascată de vânătoare. Astfel, ministerul are o responsabilitate dublă, pe de o parte de a asigura conservarea și protecția speciilor și, pe de altă parte, de a se asigura că populație este în siguranță si că sunt reduse la minimum conflictele om natură.

 

La ministerul de resort va fi constituit un Comitet de urgență care să funcționeze 24 de ore din 24 și care să poată să dea aceste derogări atunci când este cazul să fie eliminat animalul, în funcție de informația care vine de la MAI și de la serviciul de urgență 112. Acest comitet de derogare urmează să funcționeze în cadrul Direcției de biodiversitate de la Ministerul Mediului.

Grupul de lucru va fi mărit pentru a include și alți actori pentru care acest subiect este important, respectiv Academia Română, reprezentanții vânătorilor, ai societății civile, ai institutelor de cercetare, și va avea un mandat clar: pe de o parte să propună o metodologie adecvată a studiului de populație de carnivore mari și, pe de altă parte, să propună metode de management în conformitate cu Directiva Habitate pentru carnivore mari care produc pagube și conflict om-natură.

Aproximativ 5.000 de animale sălbatice din specii protejate (2.374 de urși, 1.586 de lupi și 898 de pisici sălbatice) au fost ‘recoltate’ în România, între 2007 și 2015, în urma derogărilor stabilite prin ordinul miniștrilor Mediului și în baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene (UE). În ceea ce privește râsul, cota aferentă acestei specii a fost eliminată începând cu anul 2013, astfel că numărul exemplarelor împușcate, în perioada 2007 — 2012, ajunge la 120.

Integral pe www.agerpres.ro

foto: www.flickr.com