Domeniile Avereşti, o afacere de suflet pentru Constantin Duluţe

Două sute de milioane de euro a încasat cunoscutul om de afaceri Constantin Duluţe în urma vânzării societăţii Agricost către grupul Al Dahra, cea mai importantă tranzacţie din agricultura românească şi a treia în topul principalelor achiziţii realizate anul trecut în ţara noastră.

După ce a vândut cea mai mare fermă din Europa – Insula Mare a Brăilei, Constantin Duluțe a virat în conturile Primăriei Bârlad nouă milioane de euro şi în cel al Consiliului Judeţean alte două milioane de euro, pentru construirea unui spital. Acest lucru a venit ca urmare a stabilirii sediului fiscal al afacerilor sale la Bârlad şi astfel impozitul rezultat s-a virat în judeţul Vaslui. Peste 100 de mii de euro au fost donaţi şi spitalului din Huşi şi încă 140.000 pentru achiziţionarea unui ecograf modern.

Ca urmare a tranzacţiei din Insula Mare a Brăilei, afaceristul a achiziţionat cu 50 milioane euro cele 24 de hectare ale fostei fabrici Nicolina şi cu  încă 4,8 milioane euro societatea Tamaz Frigocarne. De asemenea, sume impresionante a investit în cea mai nordică localitate din judeţul Vaslui, la Avereşti, unde deţine cea mai modernă şi întinsă exploataţie vinicolă din Vaslui şi o cramă pe mãsură, salvând practic două branduri celebre de vin, Zghihara şi Busuioaca de Bohotin, reunite acum sub sigla Domeniilor Avereşti.

Constantin Duluțe a amenajat în ultimii 9 ani la Averești o podgorie pe care o prezintă ca fiind una de elită. Încercând acolo să producă vinurile preferate de Ceauşescu, Zghihara şi Busuioaca de Bohotin, acţionarul a accesat încă din anul 2010 fonduri europene prin Programul Național Viticol și a reuşit reconversia a 570 de hectare de viţă de vie, plantând atât soiuri autohtone, cât şi soiuri străine, care produc anual peste1.000.000 de litri.

„A fost ca o nostalgie intrarea mea în afacerea de la Avereşti. Iniţial, după revoluţie am înfiinţat 100 de hectare de vie, apoi, în 2005, am achiziţionat societatea din Avereşti, care era în pragul falimentului. După ce am cumpărat şi terenul, în anul 2010, am început investiţiile”, a declarat Constantin Duluţe pentru presa de specialitate.

În prezent, afaceristul face investiţii în valoare de nouă milioane de euro în modernizarea cramei din judeţul Vaslui. Centrul de vinificaţie va fi dotat cu utilaje de ultimă generaţie pentru ca soiurile de aici să fie competitive la nivel european. De asemenea, vor fi construite câteva hale de prelucrare a produselor, dar şi o pivniță cu totul specială faţă de cele existente.

„Proiectul nostru este cel mai mare de anul acesta şi va fi derulat prin APIA. Este vorba despre şapte milioane de euro fără TVA, sumă care închide un circuit început în 2010, când am aplicat pentru reconversia viilor. În cadrul programului am optat pentru achiziţia de utilaje în valoare de 24,7 milioane de lei şi pentru construirea unei hale de prelucrare a strugurilor care va costa în jur de 8,5 milioane de lei. Am optat doar pentru tehnologie de vârf, pentru că în acest domeniu ca să contezi trebuie să investeşti cu cap. Nu o să fim egali niciodată cu viticultorii din Occident, dar măcar avem obligaţia să-i ajungem din urmă. Trebuie să recuperăm etapele prin care ei deja au trecut şi să ne sincronizăm în evoluţia lor, ca să contăm şi noi pe piaţa vinurilor. O să vă dau un singur exemplu, ca să vedeţi ce înseamnă tehnologie de vârf în vinificaţie. În cramele din România oprirea drojdiilor în procesul de fermentaţie se face cu sulf. În Europa se face cu răcitoare. Noutatea constă în faptul că omorâm drojdiile prin frig, înlocuind astfel substanţele chimice. Drojdiile mor dacă temperatura scade la minus două grade Celsius”, a explicat Constantin Duluţe.