Festivalul Vinului Moldovei revine, în această toamnă, în România

Pentru două zile 14 şi 15 septembrie, vinul, muzica şi cultura moldovenească se reîntâlnesc în spaţiul natural oferit de Lagoo-Snagov, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Vinului Moldovei, organizat de Oficiul National al Viei şi Vinului (ONVV), care reuneşte toate cramele din Republica Moldova sub brandul de ţara Vinul Moldovei.

La fel ca şi anul trecut, şi la aceasta ediţie, vizitatorii se vor bucura de peste 150 de sortimente de vinuri de la 25 crame de renume precum Cricova, Purcari, Fautor, Timbrus, Chateau Vartely, Maurt, Gitana Winery, Vinurile Ialoveni, Asconi, Vinaria din Vale, Alianta Vin, Suvorov & Kazayak Vin, Rădăcini Wines, Vinaria Hinceşti, Carpe Diem, Barza Albă, Doina Vin, Vinaria Bostavan, Vinaria Bardar, Mileştii Mici, Est Euro Vitis, Carlevana Winery, Basavin Winery şi Vinia Traian.

În cele două zile de festival, vizitatorii vor degusta vinurile de la cramele prezente şi vor lua parte la concerte susţinute de artişti şi trupe din Republica Moldova şi din România.

De asemenea, participanţii vor putea să se delecteze cu preparate culinare moldoveneşti, să participe la diferite lansări de carte şi la activităţi special concepute pentru întreaga familie.

Festivalul Vinului Moldovei este, de asemenea, şi un eveniment educativ, evidenţiind caracteristicile culturii şi tradiţiile ţării vecine, care vor fi reliefate prin ateliere diverse pentru toate categoriile de vârstă.

Reprezentanții ONVV spun că acesta nu este un eveniment singular pe care îl vor organiza în acest an în România. Pe 21-22 septembrie va avea loc un festival asemănător la Iași, iar la Baia Mare, pe 28-29 septembrie, va fi organizată expoziția ,,Fabricat în Moldova”, aceste acțiuni reprezentând o oportunitate pentru publicul din România de a cunoaște și savura gustul unic al vinului din Republica Moldova.

“Pentru noi, piața românească este de maximă importanță din punct de vedere al exportului de vin. Credem că vinul este un bun ambasador al Republicii Moldova, iar prin asocierea cu muzica bună, cu trupe consacrate din cele două state, reușim să îl punem și mai bine în evidență. Dorim să le prezentăm consumatorilor din România produsele noastre de calitate, vinurile provenind din zonele IGP (Indicația Geografică Protejată), iar organizarea unor astfel de evenimente este un prilej bun pentru a face acest lucru. Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află, în 2019, pe un trend ascendent datorat creşterii recoltei de struguri, a suprafeţelor de viţă de vie pentru producerea vinurilor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) și a exporturilor, tocmai de aceea ne bucurăm că începe să fie din ce în ce mai cunoscut și consumat în România”, a declarat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin.

Vinul Moldovei este o legendă vie şi  brandul de țară care reunește toți producătorii de vinuri din Republica Moldova. Practic, este marca înregistrată susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului. Acesta a reorientat complet industria viticolă din această țară către calitate și excelență, de aceea Vinul Moldovei este un vin al schimbării și al transformărilor, dar și o promisiune și un angajament față de consumatori.