Festivalului ”Tocanul de Novaci” la a doua ediţie

Primăria și Consiliul Local al orașului Novaci și Casa de cultură Novaci au organizat ieri, 6 octombrie 2019, a doua ediție a Festivalului ”Tocanul de Novaci”. În  cadrul evenimentului, locuitorii orașului Novaci, cât și turiștii, au avut oportunitatea să asiste la spectacolul susținut de Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci dar şi să guste din gustosul și tradiționalul tocan de oaie preparat de cele 21 de familii novăcene.Festivalul  s-a bucurat de prezența a peste 8000 de participate. În cadrul manifestării, Asociația Gal Parâng a fost prezentă cu expoziții de produse tradiționale, dulceață, pâine pe vatră, cozonac de casă, plăcintă cu brânză, dulceață, dar și produse lactate (cașcaval, smântână și unt).

Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională. Ideea înfințării acestui festival a avut-o anul trecut primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean care vrea să arate cât de active sunt familiile de ciobani. Creșterea oilor se face din tată în fiu și chiar dacă copii au terminat diferite facultăți la nivel național s-au întors tot acasă pentru a se ocupa de creșterea oilor. Toţi cei care au fost prezenți duminică 6 octombrie 2019 la Novaci au avut posibilitatea să afle și câteva dintre secretele care stau la baza realizării unei mâncări gustoase. Carnea, seul, fiertul mult, dar și gătitul unei cantități mari sunt doar câteva dintre aceste secrete.

Partenerii evenimentului au fost Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Acasă la Brâncuși, Asociația Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Folcloric Artistic Profesionist Doina Gorjului, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

“Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să își alimenteze sufletul cu entuziasmul unor oameni modești, simpli prin vorbă, port și acțiune, hotărâţi, pe care nu-i poți înțelege decât dacă ai trăit alături de ei, dacă le asculti păsurile și le citești sufletul. Pentru fiecare cioban adevărat, tocanul este preparatul culinar care presupune a avea carne de oaie de cea mai bună calitate. Oile sacrificate pentru tocan nu trebuie să fie neapărat tinere, trebuie să fie grase și sănătoase. Sacrificarea acestor oi nu se face pentru bani, ci pentru întinerirea turmei sau pentru a o micșora. Festivalul Tocanului este momentul în care concurența între ciobani atinge culmi nebănuite, pentru că fiecare dorește să aducă în fața oaspeților veniţi la Novaci, un produs de cea mai bună calitate. Prezența la festival este o mândrie de neam. Ca organizator nu poți decât să te bucuri pentru că sărbătoarea tradițională aflată la a doua ediție –Festivalul Tocanului este un succes, a subliniat profesor Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.