Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2019 – 2020 la Liceul Tehnologic Viaceslav HARNAJ

Luni, 9 septembrie 2019 a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2019 – 2020 la Liceul Tehnologic Viaceslav HARNAJ din Capitală. Evenimentul  marchează începutul celei de-a treia generaţii a proiectului APIMAR – Clasa de mecanci agricoli. Proiectul are la bază învăţămantul profesional de stat în sistem dual iniţiat în urmă cu doi ani de fostul preşedinte APIMAR, Monika Puiu.

În deschiderea festiivităţii, Mihai Ivaşcu, director marketing APIMAR, a precizat importanţa acestei meserii pe piaţa agricolă din România:

 „Există o cerere mare pe piaţa agricolă pentru mecanici agricoli specializaţi. De aici a pornit şi iniţiativa APIMAR, care a dorit să reînvie în România o meserie atât de solicitată în rândul producătorilor şi importatorilor de maşini agricole, aceea de mecanic agricol. Este o profesie de pe urma căreia se poate câștiga foarte bine în cadrul acestor companii. Dacă în toamna anului 2017 aveam primii elevi înscrişi, astăzi ei au ajuns în ultimul an de studiu, de aceea doresc să le urez succes în acest drum pe care şi l-au ales”, a subliniat reprezentantul APIMAR.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, în colaborare cu Colegiul Tehnologic Vieceslav Harnaj Bucureşti au înfiinţat acum doi ani prima clasă de învăţământ profesional de stat cu specializarea Mecanic Agricol în sistem dual şi au continuat şi în acest an cu o nouă clasă. Cursurile se desfăşoară pe o perioadă de studiu de 3 ani. Companii importante din domeniul agricol, membre APIMAR, sunt partenere în acest proiect, reprezentanţii acestora fiind prezenţi la festivitatea de deschidere.

“Cu emoție și mândrie am participat la deschiderea anului școlar alături de elevii care au ales ca NHRAgropartners să le fie partener în cadrul școlii în sistem dual, specializarea mecanic agricol, de la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj. Felicitările noastre premianţilor și încurajări tuturor elevilor în noul an școlar şi îi așteptăm cu nerăbdare la orele practice pentru a le cultiva pasiunea pentru agricultură şi pentru tehnica agricolă modernă”, a ţinut să îi încurajeze pe elevi, dr.ing. Florin Neacşu,  directorul Adjunct al NHR Agropartners, compania care a iniţiat acest proiect lăudabil.

La rândul său, directorul liceului  prof. Felicia Stroe a mulţumit companiilor din APIMAR care s-au implicat în educarea  elevilor:

“ Astăzi 9 septembrie,  viitorii mecanici agricoli încep cursurile iar din prima serie de 29 de elevi tot 29 vor continua şi în acest an. Sperăm ca la finalul anului, fiecare dintre ei să-şi facă bine meseria, mai ales că tractoarele şi combinele arată mai mult ca o navă spaţială şi nu ca vechile modele de acum 30 de ani, pe care noi le-am studiat. Mulţumim companiilor din APIMAR care s-au implicat în educarea acestor tineri, dar cred că este loc şi pentru celelalte companii distribuitoare de input-uri pentru agricultură, precum şi pentru fermierii care vor să susţină aceşti copii minunaţi”, a spus directorul liceului.