Focare de scrapie depistate în două ferme din județul Giurgiu!

În această săptămână au fost depistate două focare de scrapie, în două ferme din județul Giurgiu, iar numărul de animale afectate este de aproximativ 1.200. O parte dintre acestea, 300, au fost deja sacrificate, urmând ca și restul de 900 să fie duse la abator în perioada următoare.

Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, focarele depistate la Giurgiu sunt la o fermă cu circa 300 de capete din localitatea Hotarele și la o alta cu 900 de capete, din localitatea Mihai Bravu. Ovinele depistate la Hotarele au fost deja sacrificate la un abator din Teleorman, iar animalele de la Mihai Bravu vor fi sacrificate la un abator din județul Giurgiu.

Specialiștii cred că boala este adusă în turmă de ciobanii care cumpără berbeci fără să îi verifice. Scrapia afectează sistemul nervos al animalelor și se transmite mai departe și la miei. Este o boală incurabilă, singura metodă de oprire a ei fiind sacrificarea animalelor bolnave. Din fericire, scrapia nu afectează oamenii, însă este extrem de periculoasă la ovine. Este suficient ca o singură oaie să fie bolnavă pentru ca întreaga turmă să fie afectată.

Boala s-a răspândit, în cursul ultimilor ani, în mai multe județe din România, mai ales prin vânzarea berbecilor fără genotipare, fără să fie testați medical. Printr-un ordin al ministrului agriculturii, Adrian Oros, și al Agenției Naționale pentru Zootehnie, de anul acesta este obligatorie genotiparea și buletinul de analize medicale pentru berbecii scoși la vânzare.