Fonduri europene pentru activități neagricole

Conform unui comunicat recent publicat de AFIR, în sesiunea din acest an nu mai sunt disponibile fonduri europene nerambursabile pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Există însă o serie de activități prin intermediul cărora fermierii mai pot accesa fonduri europene pentru acitivtăți conexe. 

Oamenii de afaceri care plănuiesc să înceapă un business în mediul rural pot accesa fonduri europene, prin PNDR, de aproape până la 70.000 euro prin intermediul Submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, scopul investițiilor fiind sprijinirea diversificarii prin înființarea și dezvoltarea de microintreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rural.

Cei care pot accesa acest sprijin sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spțiul rural sau micro-intreprinderi din spațiul rural, care au în planul de afaceri activități non-agricole noi  sau micro-intreprinderi înființate în anul depunerii Cererii de Finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani, care nu au desfășurat activități de  acest fel până în momentul depunerii proiectului.

Domeniile de diversificare inlcud:

• activități de producție, activități de prelucrare a produselor lemnoase;
• activități meșteșugarești;
• activități turistice ;
• servicii destinate populației din spațiul rural.