Hrana sănătoasă de la munte!

Stâna Ștefanu – Transalpina

Drumul Regelui – Cel mai înalt drum din România

Din celar bacea aduce

Caș, jintiță, urdă dulce

Și-apoi face-un bălmoșel

Cu jintiță lângă el.

Stâna Ștefanu se află pe  Transalpina, la kilometrul 51, la poalele vârfului Ștefanu, în apropiere de Obârșia Lotrului. În timp, stâna a devenit unul dintre cele mai cunoscute și frumoase locuri de popas de pe Transalpina. În fiecare vară, mii de turiști opresc zilnic la Stâna din Ștefanu pentru a-și răsfăța simțurile cu tradiționalele mâncăruri cu specific ciobănesc, pentru a admira peisaje deosebite, a cunoaște și a se fotografia într-un cadru plin de tradiții românești.

Turiștii pot servi mâncăruri tradiționale cu specific ciobănesc, balmoș, unt, lapte covăsit, jintiță, bulzul regelui, telemea de oaie, tocan de oaie și multe alte bunătăți.

Conform Deciziei nr 199/05.06.2020, emise de către Agenția Națională a Zonei Montane, dna BĂBU MARIA PERSOANĂ FIZICĂ, a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru următoarele produse:

        BALMOȘ „STÂNA ȘTEFANU”, UNT „STÂNA ȘTEFANU” ,

        LAPTE COVĂSIT „STÂNA ȘTEFANU” ,

       JINTIȚA „STÂNA ȘTEFANU”

Conform Deciziilor nr 425/03.11.2020, respectiv 452/13.11.2020, emise de către Agenția Națională a Zonei Montane, dna BĂBU MARIA PERSOANĂ FIZICĂ, a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru un număr de șapte produse :

     DULCEAȚĂ PRUNE ”STÂNA STEFANU”, DULCEAȚĂ AFINE ”STÂNA STEFANU” ,

     DULCEAȚĂ ZMEURĂ ”STÂNA STEFANU”, SIROP BRAD ”STÂNA STEFANU”,

    SIROP AFINE ”STÂNA STEFANU”, SIROP SOC ”STÂNA STEFANU”,

    SIROP ZMEURĂ ”STÂNA STEFANU”.

Peisajul, povestea și primirea călduroasă cu care sunt întâmpinați turiștii, fac din acest loc un mic „rai pe pământ”, care este căutat pentru destindere, relaxare, „o gură de aer curat” și bucate adevărate, românești.

Produsele certificate sunt preparate cu multă dăruire, dragoste, din materii prime de calitate, unele provenind de la animalele deținute (produsele lactate) iar altele provenind din flora spontană a locului de poveste, unde e amplasată stâna.

Se folosesc rețete traditionale, învățate și transmise din generație în generație, toate acestea pentru a păstra gustul natural, autentic al produselor, preparate „ca la mama acasă”.

ADRESA: MUNTELE ȘTEFANU TRANSALPINA, localitate VOINEASA, jud.VÂLCEA.

e-mail: danielababu@yahoo.com

q4
q3
q2
q1