Identificarea atacului de mană la tomate

Mana este o boală care atacă frecvent tomatele, cultivate atât în camp, cât şi în spaţii protejate. Produce o defoliere rapidă şi severă. În culturile netratate la timp, pierderile de recoltă pot să ajungă şi până la 60%.

Petele de pe frunze sunt la vârful sau marginea acestora, de formă mai mult sau mai puţin rotundă, iniţial verzi-gălbui, cu aspect umed, apoi cenuşii-brune, înconjurate de o zonă îngustă decolorată. În condiţii favorabile, petele se măresc, se unesc şi acoperă întreaga suprafaţă. Pentru un diagnostic corect, trebuie controlată şi faţa inferioară a frunzelor: dacă în dreptul petelor, spre marginea acestora, este un puf fin, albicios (o lupă ajută mult, iar umiditatea ridicată face puful mai vizibil) atunci e nevoie să se intervină rapid. Din acest moment, frunzele se pot usca în câteva zile. Uneori, în special în spaţiile protejate cu folii de polietilenă, atacul evoluează şi mai rapid: petele au aspect de “opărit”, ţesuturile se brunifică, iar cultura pare “arsă”.

Pe tulpini, petele sunt mici, ovale, brune-cenuşii şi pot înconjura tulpina pe porţiuni mari (10-20 cm). Astfel, tulpinile putrezesc, se rup sau se îndoaie (dacă sunt palisate), iar producţia este compromisă.

Foarte frecvent şi grav este atacul pe fructe. Asta înseamnă că mana a scăpat de sub control.

Fructele pot fi infectate de la formare până la începutul maturării. Petele cu aspect uleios, verzi-măslinii, uşor cufundate în pulpă (sub aceste pete pulpa nu ajunge la maturitate). Petele se extind şi cuprind porţiuni mari din fruct iar dacă umiditatea este ridicată, la suprafaţa lor apare, ca şi pe frunze, un puf fin, albicios. Dacă pedunculul fructelor atacate putrezeşte, atunci acestea se desprind şi cad.

Factorii care favorizează incidența bolii:

  • Precipitaţiile dese, urmate de o perioadă cu cerul acoperit, cu atmosfera saturată în apă şi prezenţa picăturilor de apă pe frunze;
  • Zilele cu ceaţă şi rouă;
  • Temperaturile de 18 – 25°C;
  • Excesul de îngrăşăminte cu azot (mult îngrăşământ nu înseamnă neapărat mai bine pentru plantă!);
  • Irigarea excesivă.