Importanța fertilizării de toamnă și soluția potrivită – Eurocereal 34

Fertilizarea de toamnă este veriga din tehnologie căreia mulți fermieri nu îi dau atenția cuvenită atunci când vine vorba despre înființarea culturilor agricole. Referindu-ne în special la culturile de grâu și de rapiță, acestea își formează rădăcinile înainte de venirea iernii, sistemul radicular fiind esențial pentru atingerea unei recolte maxime în anul următor.

Fertilizarea de toamnă nu poate fi înlocuită cu cea de primăvară

Unii fermieri neglijează importanța fertilizării de toamnă, mizând uneori exclusiv pe aportul de îngrășăminte date solului în primăvară. Fertilizarea de toamnă presupune startul culturii, al rădăcinii ei și, din acest motiv, implică o serie de nutrienți de care cultura are nevoie în primele sale faze, când își dezvoltă sistemul radicular: fosfor, calciu, zinc și bor.

Fertilizarea de toamnă: Analiza de sol, primul pas

Pentru a vă cunoaște pământul și carențele acestuia, imediat după recoltare se recomandă efectuarea unor analize de sol. Realizarea acestora se poate face o dată la trei ani.

Analizele de sol sunt un indicator bun pentru specificul schemei de fertilizare pe care o veți aplica, mai ales dacă țintiți acele sole unde producția a fost mai mică. De subliniat că dacă efectuați analize de sol, interpretarea probelor și primirea primelor rezultate pot dura și două săptămâni, chiar mai mult în perioadele aglomerate, așa că este esențial să aveți și acest aspect în vedere, alături de cel al alegerii unui laborator performant, cu recunoaștere oficială, sau un laborator din mediul universitar.

Fertilizarea de toamnă: Excesul de azot vă poate încurca

Azotul, un element de bază în fertilizarea culturilor, nu este atât de important în prima fază de dezvoltare a plantei, fiind un stimul pentru dezvoltarea vegetativă a culturilor. Riscul unei supra-fertilizări de toamnă cu azot este acela al unei creșteri exagerate, iar în contextul unei toamne prelungite și apoi a unui ger la finalul iernii, ianuarie-februarie, culturile pot suferi pierderi importante.

Fertilizarea de toamnă: Îngrășăminte speciale, disponibile pe piață

Fertilizarea de toamnă nu se recomandă a fi făcută cu aceleași îngrășăminte pe care le aplicați și primăvara. Pe piața inputurilor agricole sunt disponibile soluții de fertilizare cu un conținut adaptat nevoilor culturilor abia înființate în toamnă, a culturilor care își formează sistemul radicular. Alegerea unui produs din noua generație de fertilizanți devine un pas firesc, care vă asigură eficiența investiției și a viitoarei producții.

Fertilizarea de toamnă: În acord cu restul tehnologiei de cultură

Fertilizarea de toamnă trebuie efectuată în acord cu tehnologia de cultură. De regulă, fermierii schimbă puține elemente de la an la an, fie că este vorba despre densitate, de adâncimea de semănat sau de perioada când efectuează lucrările în câmp. Alegerea fertilizantului, momentul aplicării, adâncimea de încorporare sunt decizii pe care agricultorul trebuie să le ia în așa fel încât nutrienții să fie ușor accesibili plantelor imediat după răsărire.

Soluția pe care nu doar compania Timac Agro, ci și fermierii care o utilizează o consideră ideală ca și fertilizare pentru culturile de toamnă, este EUROCEREAL 34. Deja prezent pe piața din România, produsul EUROCEREAL 34 și-a dovedit eficiența și continuă să “cucerească” fermă după fermă.
Eurocereal 34 – soluția potrivită la momentul și în locul potrivit

De ce ideală?

Pentru că din punct de vedere tehnic răspunde cel mai bine necesarului nutrițional al culturilor în toamnă.

De ce ideală?

Pentru că e o soluție care răspunde foarte bine în condiții nefavorabile pedologic, terenuri acide sau bazice în care eficacitatea soluțiilor clasice de fertilizare este una mult diminuată.

De ce ideală?

Pentru că alături de elementele nutritive aducem în soluția noastră și elemente de stimulare fiziologică a culturii.

De ce este nevoie de stimulare? Pentru că avem în toamnă un istoric din punct de vedere climatic defavorizant în România. Și doar prin nutriție, planta nu este în măsură să depășească factorii abiotici extremi, iar stimularea fiziologică poate să fie marele pas în a spune nu doar “NU ÎNTORC CULTURA!”, ci chiar “CULTURA ARATĂ EXCEPȚIONAL AVÂND ÎN VEDERE CONDIȚIILE EXTERNE”.

EUROCEREAL 34 se diferențiază de un îngrășământ de tip NP sau NPK, oferind fermierilor o specificitate ce se “traduce” prin biostimularea plantei pentru dezvoltare radiculară, printr-o protecție a elementelor să nu se blocheze în sol, precum și printr-o mobilizare a elementelor deja existente în sol.

Specificitatea MPPA DUO pe care o are EUROCEREAL 34 are ca principal beneficiu asigurarea unui start rapid al culturii prin dezvoltarea rapidă a rădăcinii, dar și asigurarea de fosfor disponibil pe termen lung, necesar în fazele avansate de vegetație ale culturii, precum fructificarea și formarea semințelor până la coacere. Îngrășământ solid tip NP+ macro+ microelemente cu specificitate: de biostimulare a plantei, biostimulare radiculară; de acțiune de protecție și eficientizare a elementelor conținute; de mobilizare a elementelor deja existente în sol.

Agricultorii care deja au avut în fermă EUROCEREAL 34 extind suprafețele fertilizate, în timp ce noi fermieri comandă fertilizantul gândit special pentru culturile de toamnă.

Cautați cea mai bună strategie pentru vă optimiza producțiile? Specialiștii în nutriție vegetală, inginerii agronomi Timac Agro România, vă sunt alături!

www.ro.timacagro.com

Timac Eurocereal